fbpx Съвместни инициативи на България и Северна Македония в туризма по повод 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Съвместни инициативи на България и Северна Македония в туризма по повод 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави

По повод 30 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Северна Македония ще бъдат стартирани серия от съвместни инициативи, с които да се популяризират специализираните форми на туризъм в двете държави. Около това се обединиха министърът на туризма д-р Илин Димитров и пълномощният посланик на Република Северна Македония у нас Н. Пр. Агнеса Руси Поповска.

Основни акценти в това сътрудничество могат да бъдат поставени в няколко посоки: проекти за развитието на общи винени маршрути, развитие в областта на рекламата в дигитална среда, чрез популяризиране на дестинациите от журналисти и блогъри, както и задълбочаване на сътрудничеството между двете страни и обмяната на полезни практики. По този начин българските и македонските туристи ще могат да се докоснат до богатствата и особеностите на двете държави и така да се постави основата за едно още по-динамично бъдещо развитие за устойчив и екологосъобразен туризъм. Над 200 са перспективните места в България и Северна Македония, където туристите могат да се насладят на вкуса на качествено вино.

 “Туризмът е мост към добросъседството, към нациите, към народа. Ние можем и трбява да използваме богатствата на нашите страни, за да развием тези отношения”, заяви министър Илин Димитров.

“България е една от шестте държави, с които бихме искали да работим приоритетно в областта на туризма. Ние привестваме всяка една кампания, която може да доразвие доброто ни сътрудничество”, подчерта от своя страна посланик Агнеса Поповска.

В рамките на 68-та сесия на Регионална комисия „Европа“ на Световната организация по туризъм към ООН се планира и двустранна среща между министър Илин Димитров и Любчо Яневски, директор на Националната агенция за насърчаване на туризма в Северна Македония. На нея двамата ще обменят конкретни идеи за дестинации, които да бъдат посетени от водещи инфлуенсъри и журналисти с цел популяризиране и онлайн промотиране на двете държави.