fbpx Защо сте зациклили на сегашния си доход? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Защо сте зациклили на сегашния си доход?

Знаете ли от какво зависи количеството на парите, които печелите? От икономиката? От волята и хъса ви за успех? От работодателя, ако имате такъв?
Да, на външно ниво това може да са важни фактори, които влияят на доходите ви. И все пак, тези фактори далеч не са изчерпателни отговори на въпроса. Ако трябва да стигнем до корена на проблема, трябва да кажем, че вашите доходи (както и всичко друго в живота ви) зависи от Ретикуларната активираща система в мозъка ви (РАС).

Какво представлява РАС и как тя може да влияе на съдържанието на портмонето и банковата ви сметка? РАС е голяма формация от неврони, която започва от гръбначния ви мозък и стига чак до кората на главния мозък (това, с което мислим съзнателно и логически).

Основната функция на РАС е да отсява каква част от информацията, която идва чрез сетивата ни, да остане несъзнавана и каква част да се появи в мислите ни. Нека поясня: нашият мозък има способността да възприема огромно количество информация. В момента, в който четете това, той вероятно „знае” колко души има на етажа под вас или над вас, колко коли минават по булеварда и с какъв ритъм дишат хората, които ви заобикалят. Сами се сещате, че ако нашето съзнание отчита всичко това, то буквално ще се взриви. Ето тук се намесва РАС и „казва”, че в случая важно за вас е само това, което четете в момента, а колко души има на горния етаж може просто да се отсее и да си остане несъзнавано.

Нека ви илюстрирам как действа РАС с още един прост пример. Представете си майка, която трябва да се грижи за бебето си през нощта. Тя спи, а покрай нея има всякакви шумове (коли минават по булеварда, съседът се прибира, часовникът тиктака). Жената не се буди. Но ако бебето й заплаче, майката веднага отваря очи. Това е така, защото РАС е подала сигнала до кората на мозъка й.
На базата на какво РАС отсява стимулите, които да подаде и тези, които да игнорира. На базата на дълбоки убеждения. В случая убеждението на майката е: „Детето е много важно за мен.”

Ето как РАС става причина един предприемач, който започва свой бизнес, да се провали, а друг (със същите стартови възможности) – да успее. Да вземем предприемач, който иска да създаде фирма. Той си прави добър бизнес план, намира финансиране и работи всеотдайно. В своята РАС обаче той има програмирано убеждение: „Аз се провалям”. Не знаем как точно го е придобил (може би във втори клас учителката му се е скарала пред целия клас и го е засрамила) и всъщност това не е важно. Важното тук е, че неговата РАС може да му подава само стумили, които ще го водят към крах. Така тя може да му подава информация само за клиенти, които са нередовни платци и да игнорира и отсява всички възможности за разрастване на бизнеса.

Да вземем сега бизнесмен, който, неясно как, но има записано в РАС убеждението: „Аз винаги успявам”. Да речем, че той е на шумно парти и си говори със събеседник. Като цяло РАС му подава само думите на събеседника му и игнорира останалите разговори, които достигат до него като далечно жужене. В съседната групичка обаче някой споменава, че дава склад под наем. Тогава РАС на нашия бизнесмен веднага улавя сигнала и му „казва”: „Чуй това, защото ти търсиш склад под наем!” Така той бързо наема склада и бизнесът му се разраства.

Виждате как на базата на отсяването на стимулите и възможностите РАС може да определя всичко в живота ни: финансовата ни „тежест”, професионалния успех, резултатите в личния ни живот. Затова ако наистина сериозно искате да постигнетe по-голям финансов успех, трябва да прочетете и разберете следния биологичен факт:

Ние всъщност не виждаме с очите си!

Просто възприемаме как светлината се отразява от външен обект и навлиза в окото ни през ретината, като причинаява сложни химични реакции и електромагнитни импулси. Това позволява на мозъка ни да дишифрира информация от околния свят и да решава дали тя е важна за нас или не. Всъщност това, което вижда е мъзъкът ни, а не очите. Очите по-скоро са като обектива на камера – позволяват светлината да навлезе вътре, така че мозъкът да я види и обработи.

Простичко звучи, нали? Сега може би се питате какво общо има това с печеленето на пари, затова ще ви обясня какво наистина се случва в мозъка ни и защо е толкова важно, ако искате да постигнете по-високи нива на финасов успех.
Начинът, по който работи мозъкът ви е наистина удивителен, когато става въпрос да приема и анализира информация. Обаче мозъкът има и един проблем.

Всяка секунда около 400 милиона „парченца” информация от околния свят биват прихванати от очите ви и от несъзнавания ви ум. Вашият съзнаван ум обаче разбира само 2 000 от тези единици информация. Това означава, че повече от 9 9999 милиона единици информация биват „изхвърлени” по всяко време.
Мозъкът ви претърсва околния свят за модели и образи, които той вече разпознава и смята за много важни. Той изхвърля всяка сетивна информация, която възприемате и която не е високо в „списъка ви по важност”. Тоест мозъкът не може да „види” нищо, което не е част от настоящето ви умствено програмиране.

Като казвам това, имам предвид, че, ако вие сте програмирани да печелите определен доход или вашата компания е свикнала да генерира определени печалби, вашият мозък постоянно ще търси възможности, които съответстват на точно това ниво на доходи. Нищо повече, нищо по-малко.

Да печелите повече пари е напълно и изцяло вътрешна мозъчна игра, а не игра, която трябва се случва във външния свят. Да работите повече преди беше отговора на въпроса „Как да изкарам повече пари?”, защото това е, което са ни учили родителите ни и учителите ни. Те не са знаели по-добър начин. Но днес ние знаем.
С целия напредък на изследванията на мозъка, ние си дължим едно по-добро разбиране как работи сивото ни вещество, така че да създава успех или провал в живота ни. В последните шест години изледователите на мозъка направиха огромен скок и имат научно обяснение защо не можем да помръднем от дадено ниво на доходи.

Ако все още работите здраво всеки ден, значи изпускате влака на големите доходи.
Ако се интересувате от това да максимизирате дохода и печалбите си и да живеете по-здравословен, по-щастлив живот, препоръчвам ви да обмислите начини, по които можете да програмирате мозъка и съзнанието си за успех. Не случайно бизнес и финансовият коучинг вече са широко разпростарени на Запад. В България също вече можете да работите със специалисти, които знаят как да ви помогнат да се пренастроите за повече успех, повече пари и повече престиж.

Тренинг-семинар „Правилата на правенето на пари”, който разисква проблемите на мозъчното препрограмиране за успех, ще се състои в София на 17-18 септември. Повече информация на:uspeshni-vrazki.com/trainings_home/Правилата%20на%20правенето%20на%20пари-17.html