fbpx Засега няма да се изравнява възрастта на пенсиониране | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Засега няма да се изравнява възрастта на пенсиониране

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че изравняването на пенсионната възраст на мъжете и жените е далечен хоризонт и изпълнението на тази мярка остава след 2021 г. Той припомни, че това е препоръка на Европейската комисия, която е валидна за всички страни в Европейския съюз, а не само за България. Кога ще бъде изравнена възрастта ще бъде решено след една широка обществена дискусия, в която ще бъдат включени бизнесът, синдикатите и гражданите. Министърът коментира, че „Европейските изисквания са важни за нас, но и българските граждани са важни", като до приемането на бюджета за следващата година ще има яснота как ще изглежда пенсионната реформа. „Целта ни е да няма стресови ситуации като при приемането на предишната пенсионна рефиорма, когато много бързо се взеха решения за увеличаването на пенсионната възраст", уточни още Чобанов.

Чобанов се срещна с представители на бизнеса във Велико Търново и коментира, че интересът към новите продукти на ББР е много голям. Министърът на финансите допълни, че банката адресира слабости и пазарни ниши, които другите финансови институции не обхващат поради една или друга причина.

Министърът допълни, че ако бизнесът създава по-голяма сигурност за хората и работни места, се очаква да нарасне и потреблението, за което важно значение ще изиграе и социалната политика, която се фокусира върху най-уязвимите групи. Прогнозата от 2,1% ръст на БВП, която някои обявяват за нереалистична, зависи както от правителството, така и от бизнеса. „Това не е огромно число, тъй като бяхме свикнали през последните години на ръст от 1% от БВП", коментира още Чобанов.