fbpx Защо да си създадем собствен уебсайт? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Защо да си създадем собствен уебсайт?

Защо да си създадем собствен уебсайт?

Въпреки динамичното развитие на интернет пазара през последните години, все още над половината работещи български фирми не разполагат с уебсайт. Много от тях дори нямат никакво присъствие в интернет, а делът на тези със собствен онлайн магазин е още по-малък.  В някои браншове като фризьорски услуги или ремонтните дейности пък процентът на фирмите и самонаетите специалисти, които нямат сайт, доближава 100 процента. Това ги поставя в по-неизгодно положение и се отразява негативно на тяхната конкурентоспособност.

„Липсата на присъствие в интернет не само ограничава бизнеса на тези компании, а се отразява негативно на цялата икономика и обществото. Техните клиенти губят повече време за да ги открият и да се свържат с тях, вместо сами да работят за създаването на добавена стойност в своите браншове. Множество нови възможности за бизнес просто се пропускат, а когато в даден сектор навлезе нов чуждестранен играч, българските фирми имат по-малки шансове да се конкурират успешно с него без качествено уеб присъствие. Дигитализацията има потенциала да повиши нивото на обществото като цяло и наличието на уебсайт е първата стъпка в тази насока“ - споделя Цветелина Ненкова, Маркетинг мениджър на българската хостинг компания СуперХостинг.БГ.

Тя напомня, че самото създаване на уебсайт вече е много по-лесно и по-достъпно в ценово отношение, отколкото беше преди години. Всеки клиент на СуперХостинг.БГ може да създаде нов проект направо през администраторския панел на компанията, като използва за целта вградените в него инструменти като WordPress Manager.

Собственият уебсайт дава на компаниите редица позитиви. Той им позволява да откриват нови клиенти и нови маркетингови канали, да продават по-ефективно по интернет, достигайки до многомилионна аудитория, както и да общуват много по-удобно с клиентите си. Дори самонаетите специалисти като адвокати, счетоводители или фризьори биха могли да привлекат много нови клиенти, използвайки оптимално наличието на собствен сайт, както и на социалните мрежи или дигитални картографски услуги. Нещо повече - наличието на уебсайт може да донесе редица предимства дори на физическите лица, които могат да го използват за да представят своето портфолио или автобиография, да споделят с онлайн аудиторията различни каузи, които подкрепят или просто да представят възгледите си за живота.

„Днес дигиталните технологии променят живота ни с бързи темпове. Предстои скоро да станем свидетели на навлизането на изкуствения интелект, чатботовете, автономните коли, „Интернет на нещата“ и редица други иновации. В тези условия, ако искаме обществото ни да запази своята конкурентоспособност, трябва да подобрим значително степента на използване на новите технологии, като започнем от качественото онлайн присъствие“ - посочва още Цветелина Ненкова от СуперХостинг.БГ.