fbpx Защо пием по-скъпо кафе? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Защо пием по-скъпо кафе?

 

В цял свят, а вече и в България се наблюдава увеличение в цената на някои от основните марки кафе. Цената на суровината е в основата на поскъпването и тенденцията се очаква да продължи.

С над 50% е поскъпнало зеленото кафе или суровината за най-разпространения в България сорт кафе – Робуста. За същия период (01.03.2016 – 01.03.2017г.) цената на зеленото кафе сорт Арабика се е увеличила с над 26%.

Причината за това са рекордно слаби реколти в няколко от най-големите страни производителки, следствие от сериозни глобални изменения в климата. Наблюдава се затопляне на климата точно в регионите, в които се отглежда кафе или в така наречения „Кафеен пояс“ – между тропика на Рака и тропика на Козирога.  Тези територии, които са подходящи за отглеждане на кафе са сравнително тесни, а е необходима и надморска височина от около 600 –  2200 м за Арабика и 0 – 800 м за Робуста. Това осигурява необходимите на кафето горещи дни и хладни нощи. С промяната на климата, обаче, нощите се затоплят и това стеснява площите, подходящи за отглеждане на кафе.

Според анализаторите на сектора с изменението на климата ще трябва да се изменят и областите, в които се отглежда кафе като в момента се правят инвестиции да се създаде добив доста по-далеч от Екватора. Дали ще са успешни тези начинания и кога, все още не е сигурно.

Поради проблеми с реколтата и недостиг на суровина за първи път в историята си Бразилия – най-големият производител и износител на кафе в света, се изправи пред необходимостта да внася кафе. С внесеното количество страната искаше да задоволи вътрешното си търсене. Това обаче доведе до протести на производителите и засега вносът е спрян. Заради сушата в районите, където се отглежда кафе в Бразилия, реколтата от сорта Робуста е малка. Явлението не е от скоро и вече е увредило голяма част от кафените дървета в региона. Голяма част от фермерите се опасяват за препитанието си и вече са подменили кафените растения с пиперови, което прави бъдещето на сорта още по-неясно.

Покачват се и цените на Робуста кафето във Виетнам – другият голям производител и достигат рекордни нива от 5 години насам. Във Виетнам се изменя продължителността и интензитета на дъждовния сезон и се очакват с 20% по-малки добиви. Обикновено дъждовният сезон в страната свършва в началото на Октомври, сега продължава до Декември. Проблем там са и застаряващите кафени дървета, но ако сезоните продължат да вредят на реколтата, фермерите ще се преориентират и няма да ги подменят с кафе. Обилните дъждове и наводнения влошиха качеството и на добитата вече реколта.