fbpx Затворените комплекси ще са бъдещето на северните части на София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Затворените комплекси ще са бъдещето на северните части на София

Бъдещето на София е в развитието на северните части на столицата и обособяването на нови квартали от затворени комплекси, според Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. Затворените комплекси са идеална възможност за разгръщане на сталицата, тъй като предлагат всички удобства и добра инфраструктура. В тях се създава отлична микросреда, в която хората могат да живеят и работят на едно място. През последните месеци фокусът на купувачите на имоти в София се измества сериозно към къщите в затворените комплекси заради пет пъти по-евтината поддръжка в сравнение със самостоятелна сграда със собствен двор. Основните тенденции при този тип имоти са - масово се търсят имоти с три спални, две паркоместа или гараж за две коли, 70% от покупките се финансират с ипотечни кредити, финализирането на сделките става до три месеца.

Цените на подобен дом в столицата вървят между 250 и 500 хил. евро в зависимост от големината на парцела и застроената площ, както и отстоянието между къщите и отдалечеността от съседите. Тези имоти са изградени по най-съвременни стандарти за енергийна ефективност и в повечето случаи при тях има възможност за монтиране на слънчеви панели за независимост от енергийните доставчици, което в дългосрочна перспектива намалява първоначалната инвестиция. В допълнение, с изградената много добра вътрешна инфраструктура на комплекса, професионалното озеленяване, охрана и уредено почистване и поддръжка на дворовете, тези имоти все повече привличат интереса на семейства с малки деца.

Къщи в затворени комплекси рядко се купуват с инвестиционна цел, не много често се наемат и то най-вече от чужденци, а основно се вземат за лично ползване от семействата на служители на високо управленско ниво в големи компании.