fbpx Звездна категория на автобусите у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Звездна категория на автобусите у нас

Списание "Автобуси и микробуси" организира пресконференция на тема "Звездната категоризация на автобусите - професионализъм или лобизъм" в Пресклуба на БТА. Инж. Георги Милошев, главен редактор на списание "Автобуси и микробуси" настоя за изясняване на правилата за сигурността на пътниците без значение дали това са деца или възрастни. Коментирана бе внесената в Парламента и бързо оттеглена след това поправка в Закона за автомобилните превози, която предвиждаше премахване на "звездите" на автобусите за екскурзии.

"Дали автобусът има климатик или тоалетна, или какво е разстоянието между седалките са подробности, които не гарантират сигурността на пътниците, а именно това са критериите, по които се получават звездите", коментира Атанас Чапкънов, председател на управителния съвет на Варненския съюз на превозвачите. Иван Ангелов, председател на Съюза за стопанска инициатива на гражданите в транспорта допълни, че " изискването е излишно и създава допълнителни разходи за фирмите превозвачи. Пунктовете са малко, документът за категоризация е скъп - 200 лв. и трябва да се издава всяка година".

Красимир Лалов, зам. Председател на Националното сдружение на българските граждани изрази мнението, че "звездната категоризация на автобусите няма нищо общо с техническата им изправност". Той смята, че внимание трябва да се обърне най-вече на качествените технически прегледи.

 

Вчера същият въпрос беше поставен от инж. Георги Милошев и пред премиера Борисов на неговата среща с германските инвеститори в България. "Трябва да бъде създаден отделен превилник, който да регламентира детските пътувания, защото категоризацията няма аналог никъде по света", каза Георги Милошев. В отговор премиерът предложи на бранша да проведе информационна кампания, за да убеди хората в мотивите си.