fbpx 25 български компании попадат в класация на Кофас Топ 500 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

25 български компании попадат в класация на Кофас Топ 500

2021 година донесе благоприятни условия както за икономиките, така и за най-големите бизнеси в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Въпреки че все още е изправена пред предизвикателствата на пандемията от Covid-19, икономическата активност се възстанови от спада през 2020 г. В резултат на това, 500-те най-големи бизнеса в региона отбелязаха рязко нарастващи приходи и по-високи печалби.

Това показа 14-тото годишното проучване на Кофас за най-големи компании в ЦИЕ за 2021 г. Според доклада, докато регионът регистрира по-лека рецесия през 2020 г. със среден растеж на БВП, достигащ -3,7% в сравнение с -5,5% в Западна Европа, възстановяването на ЦИЕ през 2021 г. също беше по-впечатляващо, достигайки 5,7% в сравнение с 4,7% в западноевропейските икономики.

В класацията за най-големи компании тази година попадат и 25 български дружества. От най-високо изкачилите се в класацията родни бизнеси са Bulgarian Energy Holding, Aurubis Bulgaria, Национална електрическа компания и Evrohold Bulgaria.

„В класацията на Кофас ЦИЕ Топ 500 попадат повече български компании от предходната 2020 г. и това е напълно разбираемо. Доста голяма част от бизнеса се възползва от възстановителните Covid-19 мерки от правителството и регистрираният ръст в оборотите беше донякъде предвидим. Тази година обаче бизнесът е застрашен отново поради сътресенията в макроикономически план – предстои да разберем колко и как ще бъдат усетени в България и региона“, споделя Пламен Димитров, управител на Кофас България.

Общият оборот на всичките 500 компании се е повишил с 26,9% до 842 милиарда евро. Съвкупните нетни печалби почти са се удвоили в сравнение с 2020 г., достигайки 41 428 милиона евро. Освен това 500-те компании са наели 2,2 милиона души през изминалата година (+1,3% спрямо 2020 г.).

PKN Orlen отново е на челното място, укрепвайки позицията си с оборот, който скочи с 52%, докато през предходната година беше намалял с 23%. Чешката Skoda Auto (2-ро място), мултинационалната нефтена и газова компания MOL Унгария (3-то място), полската държавна PGNiG (4-то място), търговецът на дребно Jeronimo Полша (5-то място), полската енергийна компания PGE (7-мо място) и Volkswagen Словакия (8-мо място) бяха на върха в предишни класации. Повечето от тях регистрират по-висок оборот. Производителите на автомобили като Skoda Auto и Volkswagen Словакия регистрират само леко увеличение на приходите с 0,4% и 2,3% поради прекъсвания на веригата за доставки.