fbpx 4 стъпки как да подготвим бизнеса си за Изкуствения интелект | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

4 стъпки как да подготвим бизнеса си за Изкуствения интелект

Както се посочва в наскорошна статия в списание "Твоят БИЗНЕС", повечето ръководители на компании признават важността на изкуствения интелект (ИИ), но изглежда не предприемат действия за неговото внедряване в своите компании. Главната причина за това е, че ръководителите не знаят откъде да започнат. Затова в тази статия ще разгледаме няколко основни стъпки, които като мениджър на фирма или технически отдел можете да предприемете, за да не изоставате във внедряването на новите технологии.

Стъпка 1: Информация

Първо трябва да проучите какво представлява изкуственият интелект. Но не ви върши работа просто да разберете какво е, а каква е същината от гледна точка на бизнеса. Разбира се, няма нужда да се впускате в подробности като код или математика, а да разберете основите: Какво е? Какви видове съществуват? Как се прилага в бизнеси във вашата индустрия? Какви подводни камъни може да създаде?

Стъпка 2: Дефинирайте на проблемите

След като разполагате с основни познания, дефинирайте точно, ясно и измеримо какви са проблемите във вашия бизнес. Един пример за ясно и измеримо дефиниран проблем е: "Трябва да плащам на двама допълнителни служители всеки месец, за да отговарят на запитвания от клиенти. Това отнема Х часа и струва Х лева."

Стъпка 3: Задайте си въпросите

След като сте дефинирали проблемите ясно и измеримо, задайте си следните въпроси:

1. Може ли проблемът да се реши със стандартни методи?

Изкуственият интелект е ефективна, но скъпа технология. Ако можем да решим проблема без изкуствен интелект, го правим.

Пример: Решението на проблема от предходната стъпка без ИИ може да бъде: секция с често задавани въпроси, която да отговори на някои клиентски запитвания.

2. Изисква ли решението анализ на големи обеми данни?

Пример: Голям магазин, който събира големи обеми данни за поведението на клиентите си, се нуждае от ИИ за анализ.

3. Изисква ли решението голямо ниво на персонализация?

Пример: Препоръка на клиент, базирана на закупените стоки или неговото поведение.

4. Изисква ли решението вземане на решения бързо и в реално време?

Пример: Клиенти на онлайн магазин имат въпроси относно продукти и цени по време на "черен петък".

Стъпка 4: Данни

На тази стъпка ще обърнем повече внимание, тъй като най-важното нещо при изкуствения интелект са данните.

Значение на данните
Колкото повече и по-качествени са те, толкова по-добри резултати ще постигнете. Затова е задължително да имате достатъчно качествени данни, ако искате да използвате възможностите на ИИ.

Събиране на данни
Всяка компания събира данни под различни форми. Въпросът е дали това са правилните данни. Това може да бъде преценено от специалист. Дори ако в момента нямате нужда или ресурси за ИИ, е препоръчително да се консултирате със специалист за създаване и прилагане на стратегия за събиране на данни. Това, да имате нужните данни, когато започнете създаването на ИИ, ще ви даде неимоверно конкурентно предимство.

Алтернативи при липса на специалист
Ако не можете да си позволите специалист, създайте така наречените "езера от данни" (data lakes). Това е база данни, в която съхранявате всички възможни данни, които организацията ви генерира (транзакции, поведение на потребителя, видеа, изображения и т.н.). Така, когато сте готови за ИИ, ще имате налични данни, които с малко обработка ще осигурят добри резултати.

Законодателни норми
Имайте предвид законодателните норми на Европейския съюз за защита на данните и съхранявайте само допустимите видове данни.

Заключение

Изкуственият интелект е мощен инструмент, който може значително да подобри ефективността и конкурентоспособността на вашия бизнес. Важно е да започнете с ясна стратегия, включваща събирането на правилните данни и дефинирането на конкретни проблеми, които искате да решите. Дори ако в момента нямате нужните ресурси за внедряване на ИИ, подготовката чрез създаването на "езера от данни" и консултация със специалисти ще ви постави в добра позиция за бъдещето. Спазването на законодателните норми за защита на данните е задължително. С правилния подход, изкуственият интелект може да се превърне в ключов фактор за успеха на вашата компания.

Яни Лозанов е експерт по изкуствен интелект с дългогодишен опит както в програмирането, така и в автоматизацията. Занимава се активно с водене на лекции, уъркшопове и конференции на теми, свързани с изкуствения интелект, особено в областта на бизнеса. Освен това е основател на компания за консултации и разработка на изкуствен интелект. Целта му е да помогне на хората и бизнесите да имат ясна представа за ползите и заплахите от изкуствения интелект.

https://ethera-tech.com/