fbpx 40% от българите шофират след като са пили "малко" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

40% от българите шофират след като са пили "малко"

40% от българите шофират след като са пили "малко"

Всеки 3-ти българин (39%) се оказва склонен да се качи в колата си и да шофира след като е пийнал „малко“ алкохол, като на почти половината от тях това им се е случило през последния месец. Според резултатите от проучване, проведено от Gemius, в половината от случаите на шофиране след употреба на алкохол, хората са го направили защото са преценили, че консумираното количество не им е повлияло. За останалите 50% сред най-често изтъкваните причини са „Нямаше как да се прибера, нямаше кой да шофира, нямаше друг превоз...”, а това, от своя страна, демонстрира недооценяване на огромния риск, който се поема при шофиране в нетрезво състояние.

Основното послание в осмото издание на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“, която стартира е „Бъди супер шофьор. Супер сила е да оставиш колата си, ако си пил“. Под този надслов в следващите няколко седмици предстоят активности в ключови заведения в София и комуникационна кампания, а десетки паркоместа в София ще бъдат маркирани с ключовото послание на кампанията.

Кампанията се провежда с подкрепата на посланика на Кралство Белгия Н. Пр. Аник Ван Калстър, а сред партньорите традиционно са основните институции и неправителствени организации, които имат отношение по темата:  Министерство на вътрешните работи, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движение по пътищата, Съюза на българските автомобилисти, Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Български червен кръст.

Тази година фокусът е върху младите водачи, които според данните само за първите 9 месеца на годината са отнели 52 човешки живота и оставили 675 ранени деца и възрастни в 484 инцидента на пътя.

Като част от своята социално-отговорна кампания „Алкохолът е лош шофьор“, Каменица АД продължава и своята съвместна инициатива с БЧК. През 2013 г. Каменица АД за пръв път дари 12 чифта „алкохолни“ очила, които симулират наличието на различни количества алкохол в кръвта. Очилата станаха задължителна част от курсовете за първа помощ, провеждани от БЧК в рамките на шофьорските курсове в София, Пловдив и Бургас. Дарените очила в тазгодишната кампания са 25.

 

Facebook коментари