fbpx 45 дами в надпревара за научните награди „За жените в науката“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

45 дами в надпревара за научните награди „За жените в науката“

45 българки учени с проекти от над 15 научни области ще се състезават за научните отличия „За жените в науката“. Срокът за кандидатстване за ежегодния научен конкурс на ЮНЕСКО и L’Oreal бе 30 април 2018 г. Тазгодишното издание е най-разнообразното в 8-годишната история на конкурса в България, което регистрира интерес от страна на жени учени от над 15 области. Отлични кандидатури са получени от сферите: молекулярна биология и биотехнологии, през химия и физика, и чак до геодезия и геология.

Предстои кандидатурите да бъдат оценени от експертно жури от доказани имена в българската наука. Победителките от конкурса за 2018 г. ще бъдат обявени на официална церемония през есента на 2018 г., на която ще получат научните си награди по 5000 евро всяка. Това е една от най-високите научни стипендии, които се присъждат в страната ни.

„За жените в науката“ 2018 е осмото издание на стипендиантската програма в България. Като част от него дамите с трайни интереси в науката у нас бяха предизвикани отново да демонстрират своя научен талант и да кандидатстват с авторски проект за стипендиите. Целта на програмата е чрез наградите да се отдаде заслужено внимание на младите жени учени в България, да ги поощри да се занимават с научна дейност и да ги стимулира да реализират и най-смелите си научни идеи.

За осма поредна година официални партньори на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ в България са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oreal България. Основен медиен партньор на инициативата е сп. „Българска наука“.

Една от стипендиантките ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L’Oreal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те
победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността да се запознаят със световни светила в науката и да презентират научните си проекти на международната сцена.