fbpx 6 съвета за по-успешна публичната комуникация #AfterCovid | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

6 съвета за по-успешна публичната комуникация #AfterCovid

Водеща снимка
Да

6 съвета за по-успешна публичната комуникация #AfterCovid

Ето, че “новото нормално” след появата на COVID-19 ни промени! Настани се удобно и ни принуди да се съобразяваме с него. Внимаваме с кого и как общуваме, провокирани сме да станем по-гъвкави и по-задълбочени в общуването. Чувствителността е опъната като струна и всяка дума сякаш е по-тежка. Бизнесът е изправен пред много предизвикателства и преформатирането на общуването е едно от тях. Свикваме да работим от разстояние, да правим събития, конференции и семинари от разстояние, да бъдем екип от разстояние.  В същото време брандовете имат нужда повече от всякога да бъдат по-близки до своите потребители.

Повечето рекламни кампании и комуникации се измениха, възприемайки социален тон. Промяната започна с активното споделяне на лозунга #ОстаниСиВкъщи, продължи със #ЗаедноЩеСеСправим, а днес вече живеем “новото нормално”. С много от нашите клиенти и партньори променихме фокуса на комуникацията и успяхме с нови послания да запазим ритъма и ефективността на общуването им с техните аудитории. Споделяме 6 съвета, които може да използвате и вие.

Светът тепърва ще се възстановява от финансовите загуби, свързани с COVID-19, а той – вирусът стана част от нас  и никой не знае до кога. 2020 година сякаш заличи от речника ни думата “план”. Станахме по-предпазливи и се научихме да мислим по-стратегически. Нужна е повече креативност, за да постигнем ефективна комуникация.

Кои са основните точки, на които е нужно да обърнем внимание?

- Започнете още сега с обмисляне за период от минимум три месеца. Поставете си целите, посочете конкретните аудитории и преценете каналите в зависимост от ресурса, с който разполагате.

- Направете така, че всяка стъпка да води към следващата с конкретен резултат. Включете повече текстове, които да провокират реакция т.нар. Call To Action. Искайте обратна връзка, определете очакванията си и ги сверявайте с резултатите.

- Вашата визия за всичко, което се случва се отразява на хората около вас. Движете се, говорете и излъчвайте оптимизъм. Винаги има изход, нужно е само да намериш правилната посока и опорна точка. Търсете нови възможни, незаети ниши, покажете своята експертност.

 - Следете резултатите си – какво се случва във вашия, а и във всички други браншов на местно и на международно ниво. Винаги имайте резервен план – усъвършенствайте се и бъдете готови.

 - Споделете историята на компанията, на бранда, разкажете за най-добрия си клиент и най-интересният проект или поръчка. Направете го искрено и го разпръснете по всички корпоративни канали – в блога,  на сайта, в профилите в социалните медии. След това го споделете с приятелите си. Всяка история среща своите последователи, необходимо е само да бъде разказана.

- Правете кратки видеа – техниката вече е достатъчно умна, за да ви услужи с възможности. Покажете детайли, емоции, цветове, усещания. Ако искате да бъдете по-подробни – споделете експертност, не бъдете анонимни. Нека последователите ви да чакат с нетърпение всяко следващо видео като следващия епизод на любим сериал.