70% от бизнеса взима кредити с инвестиционна цел

Почти 70% от бизнеса взима кредити с инвестиционна цел, показва анализ за миналата година на TBI Bank за малките и средните предприятия. В последните три години интересът към заеми с цел инвестиции нараства постепенно благодарение на подобряване на икономическата среда. Според анализа на банката тази тенденция ще се запази и през следващите 2 години.

“Малките и средните предприятия са двигателят на икономиката и за нас като банка е важно да ги подкрепяме в подобряване на конкурентоспособността и растежа. Очакванията ни са бизнесът да увеличи инвестициите си през тази година и повече сектори да търсят възможности за банково финансиране”, каза Цветан Петринин, главен изпълнителен директор на TBI Bank.

Средният размер на кредита за бизнеса е нараснал с 8% до 83 хил. евро през 2015 г. спрямо година по-рано. С повишаването на финансирането нараства и средния срок на кредита до 44 месеца. За сравнение през 2014 г. бизнесът е предпочитал по-кратки срокове за изплащане на заемите – 30 месеца.

Земеделският сектор е най-активен в търсенето на банково финансиране, става ясно още от данните на банката. Близо 30% от бизнес кредитите през 2015 г. са взети от земеделски стопани. В топ 3 на секторите, които са използвали кредит, за да инвестират в развитието си, са още услугите и търговията с около 20% от портфейла на банката. Общо 18% от заемите за МСП са отишли в производството и туризма.

 

Facebook comments