fbpx “Арена на красотата”- 10 години по-късно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

“Арена на красотата”- 10 години по-късно

“Арена на красотата”- 10 години по-късно

етикети

Националното изложение “Арена на красотата” празнува своя 10-годишен юбилей тази година. За това време са проведени 26 изложби, посветени на грижата за добрия външен вид. Бизнесът с красотата винаги е бил изключително конкурентен и атрактивен. Красимира Краева е основателят на изложението.
Тя разказва как се е променил браншът за тези 10 години.

Г-жо Краева, как се роди идеята за създаването на “Арена на красотата”?
- Браншът имаше нужда да обособи индивидуална сцена, на която да бъдат представени производителите и вносителите на козметичните марки. Така стартира Националното изложение “Арена на красотата” преди 10 години. Поканата да организирам това събитие получих от г-н Володя Пачев, представител на Манхатън Козметикс - една от сериозните марки на пазара. Това за мен беше непозната територия, защото дотогава се занимавах с автомобили и компютри. Започнахме със 17-те най-сериозни играчи на пазара, които бяха с нагласата да обслужват и корпоративната част от бранша, защото бизнесът с красотата не се свежда само до продажбите на дребно.

Как се развива бизнесът с красотата у нас?
- В началото на 90-те години салоните бяха малко, качеството на услугите не беше високо, нямаше и голямо разнообразие. Центровете за красота бяха на светлинни години от тези в Европа.
Тогава собствени салони отваряха хората, които са били в този бизнес преди 10-ти ноември 1989 г. Но те бяха строго профилирани - козметици или фризьори, които трябваше да изпълняват функциите на собственик, мениджър, доставчик, чистач, касиер, счетоводител и т.н. Така човекът “оркестър” след време разбра, че едното е за сметка на другото. Салонът трябва да има цялостна концепция и фокус - дали ще е младежки, бизнес или от друг тип.

В каква посока ще развивате изложението оттук нататък?
- В страната има около 10 000 салона, в тях работят над 60 000 специалиста. Ако всеки от тях осъзнае колко е важно човек да се фокусира в своята област и непрекъснато да се образова за новостите в бранша, ще получим наистина качествено обслужване.
Опитваме се да образоваме българския потребител. През изминалите години процентът на хората, които са разбрали как да се грижат за външния си вид се е увеличил, но все още е под желаното ниво. Затова насочваме усилията си към култивирането на салоните. Те трябва да знаят каква е спецификата на отделния клиент, да го пратят на дерматолог или козметолог, да му изготвят картон и след това график за процедурите, които ще му се правят.

Отговаря ли нивото на “Beauty*” бизнеса в България за покриване на комплексните услуги, от които има нужда днешният бизнесмен?
- Считам, че все още е хаотично! Има професионалисти, които правят маркетинг преди да стартират създаването на “beauty” центрове, но като цяло се доверяват на даденост и инстинкт. Правилото, че търсенето определя предлагането важи и тук. Но това е една от причините постоянно да се затварят и отварят центрове. Активно ангажираните хора търсят комплексни услуги, ситуирани на едно място, но проблемът с квалифицираните кадри дава лоши резултати.

В омагьосаният кръг от всякакви продукти, услуги и терапии как един потребител да избере кое е най-добро за него?
- Ако си болен отиваш при лекаря и му казваш какви симптоми имаш. Ако искаш да си купиш кухня, казваш с какво площ разполагаш и ти правят проект. Тук е същото -
прави се общ преглед според това какво работиш и какъв типаж си, и се определя лечение. После се назначава поддържаща козметична процедура и продуктова линия, определя се цвят на косата, стила на дрехите, т.е. имиджмейкърът не е привилегия на богатите и на политиците. Всеки работещ човек иска да има самочувствие, а то се създава от екип специалисти. Най-тъжното е, че без да се провери и направи консултация хората решават, че е прекалено скъпо. Те решават, че щом едни продукти са добри за техен познат и за тях ще е така. Но обикновено не е вярно. С други думи - не е същото като да си купиш нова пералня или нова кола! Твоето тяло е единствено и ти не можеш да го върнеш и да си вземеш друго!

 

 

Facebook коментари