fbpx Бъдни вечер е! Топлина и пълни маси! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бъдни вечер е! Топлина и пълни маси!

Водеща снимка
Да

Бъдни вечер е! Топлина и пълни маси!

Бъдни вечер е! Един от най-важните семейни празници в българския календар. Името произхожда от бдение или бъднини. Според традиция семейството трябва да бъде заедно, като всеки негов член изпълнява различни ритуали. Мъжете отсичат бъдника, който е дебел пън от дъб или круша е символизира Световното дърво (крепящо реда и хармонията в света). То се пали от най-възрастният и трябва да гори цяла нощ. Огънят има пази от зли сили, а според народните вярвания точно в навечерието на Коледа небето и адът временно се отварят и сред хората бродят караконджули и таласъми. Пепелта от Бъдника не се изхвърля като една част се разпръсква за плодородие по нивите, а друга се пази като средство срещу зли сили.

В това време жените, като свързани с плодородието, приготвят празнична вечеря. Най-важно е замесването на обредните хлябове, което започва още от рано сутринта. Най-младите момичета носят „мълчана” вода без да проговарят по пътя. С тази вода се замесва кръгла пита, наричана боговица или бъдняк. В нея се слага сребърна пара и дрянови пъпки за късмет и здраве, а отгоре я украсява с плодове, жита и кръстове от тесто, които са трябва да донесат благополучие. От подготовката на хлябовете се изключват само момите за женене, за да не отнесат със себе си плодородието, ако напуснат дома.

Самата вечеря е ритуал. Цялото семейство сяда заедно на трапезата. Стопанинът разчупва питата. Първото парче винаги е за мъртвите (или Богородица), второто за къщата, а останалите се раздават на членовете на семейството. На трапезата се седи дълго и никой не била да става. Ако на някой все пак му се наложи, той трябва да ходи приведен, като отрупано с плодове дърво. Накрая всички напускат трапезата заедно, за да узреят едновременно класовете и посрещат коледарите. Трапезата не се прибира, а се оставя през цялата нощ. Това отново е свързано с вярата, че небето се отваря и близките покойници ще дойдат на вечеря.

Според народните вярвания на Бъдни вечер може да се види в бъдещето, затова се правят различни гадания за времето, плодородието и личната съдба. Ако бъдникът гори много и пръска искри, значи реколтата ще е богата. Освен това всеки от семейството счупва по един орех и зависимост от това дали ядката е хубава или гнила, го очаква здраве или болест. Младите моми ще сънуват бъдещия си жених, ако сложат първата хапка от питата под възглавницата си.