Автономни автомобили от Volvo

Volvo започва нова ера в автомобилната индустрия с коли, които се управляват сами. Първият тест вече е направен, след като преди време Volvo пусна в действие поредната си революционна система сред бавно движещи се колони. В по-далечна перспектива технологията ще бъде изпробвана и на автомагистрали. Според изследванията на шведите, 50% от интервюираните хора биха се доверили и биха си купили автомобил, който се управлява автономно. В края на 2011 г. Volvo Car Corporation покани определен брой собственици на премиум коли на тест трасе, на което да оценят бъдещите технологии, разработвани в помощ на водача. Тогава един от гостите спонтанно коментирал, че би се доверил на система за самостоятелно шофиране по магистрала. Тогава той би писал съобщения или би преглеждал последните новини в интернет пространството. Анализите показват още, че по-младите потребители биха платили без да се замислят за софтуер за самостоятелно шофиране. Те споделят, че в такъв случай биха уплътнили времето си, ъпдейтвайки статуса си в социалните мрежи Facebook и Twitter.

Друго предимство на автономното шофиране е, че рискът от наранявания ще бъде сведен до абсолютен минимум. Разходът на гориво също ще бъде редуциран до 50%. И не на последно място ще облекчи трафика и ще намали задръстванията в градски условия.
Съвременните Volvo системи като „Автоматично спиране“, „Спазване на лентата“, „Адаптивен автопилот“ са само част от технологиите, които са в основата на самостоятелното шофиране. Те вече помагат автомобилът да следва друг колона, като водачът по всяко време може отново да възвърне контрола си. След последните разработки на шведския бранд по проекта SARTE (Safe Road Trains for the Environment) шофьорът вече спокойно може да не докосва волана с ръце и да не следи с очи ситуациите на пътя.

Facebook comments