fbpx Автономното шофиране прави интелигентните пристанища по-безопасни и ефективни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Автономното шофиране прави интелигентните пристанища по-безопасни и ефективни

В края на миналата година претоварването на пристанищата доведе до сериозни смущения в световните вериги за доставки и повечето магазини нямаха наличности по време на Черния петък и Коледа – пиковия сезон на продажбите. Очаква се обаче внедряването на автоматизация и интелигентни иновации в практиката на китайските пристанища да реши този проблем.

На платформата за посетители на контейнерния терминал в секция C на пристанище Тиендзин в Китай контейнерните кранове работят автоматично, а безпилотните електрически контейнеровози са в непрестанно движение. Дистанционно управляваните кейови кранове пренасят товарните контейнери от товарните кораби директно на безпилотните електрически контейнеровози. С помощта на китайската сателитна навигационна система BeiDou, товарните камиони стигат до автоматичните станции за заключване и отключване в съответствие с оптималния маршрут на движение, изчислен в реално време, за да отключат контейнерите и след това да се отправят към площадката. Целият процес се извършва в един курс.

Този интелигентен терминал е изграден от Tianjin Port Group (TPG), заедно с Huawei и други партньори, като част от усилията за изграждане на интелигентно и екологично пристанище.

Едно от ключовите иновативни приложения за справяне с този проблем е самостоятелно разработената от Huawei интелигентна хоризонтална транспортна система, базирана на истински изкуствен интелект, която постигна редица световни успехи. Сред тях са първите в света 5G+BeiDou интеграция на изкуствен интелект, ефективността на зелената електроенергия и постигането на нулеви въглеродни емисии и още. Тези постижения са пример за изграждане на интелигентни и нисковъглеродни пристанища и в други части на света.

Интелигентната цифрова трансформация на пристанището довежда до осезаеми ползи. Преди транспортирането на контейнерите до площадките в пристанищата изискваше голям брой камиони, а човешкият фактор прави услугата по-скъпа. Пристанище Тиандзин в момента има 76 контейнерни камиона. За да се осигури непрекъсната работа, всеки камион се нуждае от трима шофьори, работещи на три смени всеки ден. Това означава, че са необходими общо 210 водачи. Освен това целодневните фиксирани маршрути води до намаляване на концентрацията на шофьорите, което е очевиден пропуск в безопасността. Сега всеки контейнер консумира 20% по-малко енергия, а крановете са средно с 20% по-ефективни, като всеки кран работи с 39 контейнерни единици на час.

Пристанище Тиендзин е едно от най-технологично напредналите пристанища в Китай и жизненоважен успех за китайската инициатива „Един пояс, един път“ (Belt and Road Initiative). Пристанището разполага с кей с капацитет 300 000 тона и дълбочина на канала от 22 метра, 192 котвени места от различен тип и 128 места с капацитет 10 000 тона. В края на 2021 г. производителността на пристанището достигна 435 милиона тона, нареждайки се на девето място в света, докато пропускателната способност на контейнерите надхвърли 18,35 милиона 20-футови контейнери, нареждайки се на осмо място в света.