fbpx Рекордни товари обработени от пристанище Варна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Рекордни товари обработени от пристанище Варна

Пристанище Варна е обработило 1 065 000 тона товари през септември, което е рекорд в историята му. Общо за 9-те месеца на годината, в пристанище Варна, са обработени 12% повече товари спрямо същия период на миналата година, 35% спрямо деветмесечието на 2009 г. и 10% повече спрямо периода януари-септември 2008 г. Чистата печалба за деветмесечието е 3,5 млн. лева. Нарастване се отчита при всички структуроопределящи товари – зърно, контейнери, калцинирана сода, въглища, торове, цимент, фосфати, скрап и други.

Изключително успешна е кампанията по износ на зърно. До момента са експортирани 1 513 793 тона (12% ръст) като само през септември обработеното количеството е 370 000 т. повече. Най-честите дестинации за износа на зърно са Испания, Италия, Португалия, Холандия, Белгия и Гърция. Макар и по-рядко български зърнени храни се изнасят и към някои арабски страни - Сирия, Египет и Алжир.

Общата равносметка показва, че при контейнерите също има увеличение, макар и с по-бавни темпове - 5 %. За 9-те месеца на годината са обработени общо 91 000 TEU (контейнерни единици), но все още не могат да се повторят резултатите от пиковата за световната икономика 2008 г. Другата положителна тенденция при контейниризираните товари в пристанище Варна е нарастването на количеството на пълните контейнери с 21.3 на сто.

От „Пристанище Варна” ЕАД очакват 2011-та година да се окаже една от най-успешните за компанията. Предвижда се годината да бъде приключена с над 8.5 млн. тона обработени товари, от които 130 000 (TEU) бройки контейнери и чиста печалба за дружеството в размер на 4 млн. лева.