fbpx Телематика от следващо поколение ще влезе самоуправляващите се коли | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Телематика от следващо поколение ще влезе самоуправляващите се коли

LG Electronics ще работи съвместно с HERE Technologies, глобален доставчик на дигитални картографски и позициониращи услуги, за да предостави решение от следващо поколение за автономни автомобили. Решението съчетава най-новата телематична технология на LG с високопрецизните картографски данни и позициониращи услуги, предоставяни от платформата HERE Open Location Platform. С това партньорство двете компании имат за цел да предоставят на производителите на автомобили по цял свят надежден комуникационен хъб за коли с висока степен на автоматизация, както и за напълно автономни коли.

Телематиката е индустрия, която създава интеграция между телекомуникациите и информатиката, за да гарантира надеждност при превозните средства и да предостави мултимедийни услуги като навигация, потвърждаване на локация и спешна помощ посредством разнообразни комуникационни технологии, от GPS и DMB (Digital Multimedia Broadcasting) мрежи до Bluetooth, Wi-Fi и мобилни комуникации. LG е лидер на глобалния пазар за телематика от 2013 г. и компанията е ангажирана да предостави решения от следващо поколение, които предлагат високо прецизна картографска информация, за да посрещне нуждите на бързо разрастващата се индустрия за автономни автомобили.

HERE е водещият в света доставчик на картографски данни и позициониращи услуги за автомобилната индустрия и понастоящем поддържа повече от 100 милиона коли на пътя. Компанията също работи и с автомобилните производители за разработката на HD Live Map, високо прецизната си картографска услуга, базирана в облака, която поддържа системите за асистиране на шофьора ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) и решенията за автоматизирано шофиране. LG възнамерява да внедри HD Live Map в решението, което предлага на автомобилните производители и което разпознава всички пътища и околни елементи, като маркировка на платната, стоп знаци, пешеходни пътеки, знаци за ограничения в скоростта и светофари. Важността на интелектуалната собственост и потенциалът й бе подчертан през 2015 г., когато консорциум от световни автомобилни производители, съставен от Audi, BMW и Daimler, придоби HERE. От тогава, към компанията се присъединяват и други инвеститори от технологичната индустрия.

Когато бъде напълно разработена, телематиката ще изиграе ключова роля като комуникационен хъб за автономни превозни средства. Първо, сензорите в системата за асистиране на шофьора ADAS, съставени от камери, радар и лидар, разчитат околната среда и изпращат данните към облака, заедно с информация за разположените в близост превозни средства, събрана чрез V2X технологията (Vehicle-to-Everything). Цялата събрана информация бива непрестанно анализирана и предавана към телематичните системи на автомобилите, за да предостави персонализирана шофьорска информация.

Решенията на LG в областта на телематиката поддържат различни комуникационни технологии - от GPS до Bluetooth, Wi-Fi и мобилна комуникация. Инженерите на LG работят усърдно, за да разработят 5G продукти, които ще бъдат от четири до пет пъти по-бързи от LTE с 90-процентно намаление на латентността, а това ще ги направи идеални за управлението на автомобилите от следващо поколение.