fbpx Хана Йохансън - момичето, което обикаля света на две колела | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Хана Йохансън - момичето, което обикаля света на две колела

Хана Йохансън - момичето, което обикаля света на две колела

 

„Преди бих се изсмяла, ако някой ми беше казал „Хана, след няколко седмици ще оставиш мотора си в Албания, ще летиш до Барселона и ще видиш Тhe Rolling Stones с куп български мотористи, които срещна само преди седмица“. А сега е реалност“. Това споделя Хана Йохансън, посланик на Triumph в специално интервю за сп. Твоят БИЗНЕС. Завършила е фотография и медии, и е фрийланс журналист като пише за пътешествия.
Но голямата и любов става моторът Triumph. И с него потегля към света. „Винаги съм искала да бъда „доброто момиче“. Но всъщност мечтаех за други неща“, споделя чаровната шведка, покорила пътищата на над 25 държави за 2 години със своя мотор.

Хана, трудно ли беше решението да се откажеш от добрата и сигурна работа в офис и да се впуснеш в това изключително приключение? Какво те вдъхнови най-много?

- Определено беше трудно. Винаги съм искала да бъда „доброто момиче“, да изкарвам прехраната се с добра кариера и следвам идеала за успех. Но всъщност мечтаех да изследвам света и да се срещам с други хора.

Майка ти е тази, която те е запалила по карането още на 17. Kaкво е чувството заедно да покорявате хоризонти?

- Да, беше страхотно преживяване да карахме една до друга по пътищата на Южна Африка. Всъщност тя ме научи да управлявам мотор и е моят първи вдъхновител.

Коя е любимата ти дестинация?

- Зависи. Някои държави се славят с невероятна кухня, други – със спиращи дъха пътища, трети – с безопасност. За момента фаворити са ми е Черна гора, Япония и Южна Африка. Те съчетават приключения, добри цени, готини пътища, невероятни хора и хубава храна. А България за мен е изключително чаровно място и ако мога да я нарека, е „любимото ми дете“.

 

Сред всичките тези километри със сигурност има и много опасности?

- Най-неприятната ситуация, която съм имала, е свързана с трафика. Случи се в Украйна - докато изпреварвах камион, лявото задно колело на камиона изведнъж избухна точно пред мен. Всичко беше в дим, гумата прелетя над главата ми и камионът за известно време загуби контрол. За щастие шофьорът беше опитен и успя да контролира ситуацията.

Triumph Bonneville е личният ни избор, защо?

- Отново майка ми ме запали по този бранд. Тя винаги караше Triumph. Когато се канех да наема първия си мотоциклет за кратко пътуване по Highway 1 в Калифорния, се влюбих  в черен 

от 2009 г. Усетих го много удобен, освен това изглеждаше страхотно. Съчетава външния вид на класически мотор с модерните технологии.

Карала си над 25 модела, кой е фаворитът ти?

- Сред любимите ми са Triumph Speed Twin и Triumph Street Scrambler. Първият е спортна версия на Bonneville със своя 1200-кубиков двигател, но е подходящ за пътувания. Street Scrambler е забавен офроуд и е по-агресивен.

Как се организираш за едно пътуване?

- Винаги проверявам маршрутите и различни логистични обстоятелства, дали е нужно да вадиш виза за някоя държава. Често наемам мотори, но винаги са от любимата ми марка. Що се отнася до дрехите – опаковам ги като за 7-дневно пътуване. Преценявам дали трябва да взема и съоръжения за къмпинг също. Някои страни нямат официални магазини за Triumph, така че в такъв случай трябва да нося допълнителни аксесоари и поддръжка.

 

Ти използваш активно социалните мрежи. Получаваш ли съвети от други пътешественици?

- Най-много ползвам Instagram (@hanna.c.johansson). Там споделям пътешествията си и същевременно получавам страхотни съвети за живота ми на път.

Не е ли труден този начин на живот, свързан с непрекъснати пътешествия?

- Напротив! Ставам по-независима и самоуверена, тъй като имам време да опозная самата себе си, наясно съм с целите си и с това какво ми доставя комфорт. Освен това опознавам повече хора от различни нации и култури, а този опит е много ценен.

Как финансираш пътуванията си?

- Поддържам социалните мрежи на онлайн платформа за мотоциклети, откъдето идва най-големия ми доход. Работя и на свободна практика като журналист, като пиша статии за пътешествия с мотори.

За какво мечтаеш и какво те зарежда?

- Когато се върнах от пътуването си в Индия, служителите в хотела ме изненадаха с цветя на рецепцията, бутилка вино и шоколадова торта с моя снимка на мотор. Създадох много приятелства по целия свят и всеки път, когато напускам Швеция за ново пътуване, мисля за тези приятели, които още не съм се срещала. Това ме зарежда.
А иначе мечтая за един по-свободен свят, този, който познавах доскоро. Дано тази заплаха в момента приключи, за да се радвам отново на усмивките по лицата на хората!

Коя е следващата ти посока?

- Ако всичко върви добре и този тежък период отмине, следващото ми пътуване ще започне от България през август. Искам да пътувам с мотор Triumph Scrambler 1200 до Казахстан. Смятам да се кача на ферибот до Грузия и оттам да продължа до Казахстан. Искам да стигна до магистрала Памир в Централна Азия, която е истинска мечта за каране.

Интервюто е осъществено със съдействието на Triumph Bulgaria 
 

Facebook коментари