fbpx BMW откри нов център за компетентност за автономно шофиране | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

BMW откри нов център за компетентност за автономно шофиране

BMW Group официално откри комплекс за автономно шофиране в Унтершлайсхайм. Центърът за компетентност в областта на автономното шофиране на BMW Group е модерен комплекс, който създава оптимални рамкови условия – за по-висока иновативност, развойна ефективност и готовност на концерна за бъдещето.

Преди 15 месеца BMW Group взе решение да обедини своите развойни компетенции за асистиращи системи и високо- респективно напълно автоматизирано шофиране в една локация. За рекордно време бе изграден работен комплекс с 23 000 м2 офис площи.

Оптималната инфраструктура, близостта до изследователския и иновационен център на BMW Group, непосредствената връзка с автомагистралата и не на последно място краткият срок, в който центърът може да започне работа, са сред причините за избор на тази локация.

В кампуса в BMW Group ще развива бързо най-модерни асистиращи системи, както и системи за високо- и напълно автоматизирано шофиране. При това ще бъдат създадени и множество нови работни места. Само през миналата година концернът е назначил около 1000 нови сътрудника за най-важните технологии на бъдещето. Особено търсени са IT специалистите и програмистите в областите изкуствен интелект, машинно обучение и анализ на данни.

Комплексът за автономно шофиране предлага на специалистите нова модерна концепция за организация на работното пространство: отворен офис,  интелигентно и гъвкаво ползване на офисните площи, многостранна и креативна работна среда. Преимуществата са ясни: гъвкавост, ефективност, висока лична отговорност и малки разстояния. Така например един програмист в новият кампус може веднага и без необходимост от дълго пътуване да тества своя току-що написан код в автомобила.

Отворената структура на кампуса предлага оптимални рамкови условия за гъвкави работни модели. Те са един важен градивен елемент за устойчивото и ефективно развитие. BMW Group е първият концерт от автомобилния бранш, който последователно и напълно ползва гъвкавите работни модели в цялата специализирана област: от изследванията до разработката за серийно производство цялостната изследователска дейност за асистиращи системи и автономно шофиране ще се извършва в тези нови структури.

За тази цел малки, интердисциплинарно комбинирани екипи ще обработват отделните процеси на собствена отговорност, от начало до край. Благодарение на високата си гъвкавост те ще могат да реагират бързо и ефективно на новите изисквания. От това цялостният процес на разработка на софтуер от една страна ще отнема по-малко време, а от друга ще може да се справи с екстремно високата сложност на задачите.

Във времената на бурна промяна в автомобилния бранш, когато конкуренцията става все по-многостранна заради новите играчи, скоростта на иновациите се увеличава много бързо и младите специалисти дефинират привлекателността на работодателите чрез устойчивост, съвременна работна среда, гъвкави и ефективни работни процеси, един модерен център за развойна дейност като новият кампус за автономно шофиране е от решаващо значение за готовността на концерна за бъдещето и за иновациите.