fbpx Renault полетя с AIR4 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Renault полетя с AIR4

Водеща снимка
Да

Renault полетя с AIR4

етикети

За да отпразнува своята 60-та годишнина, Renault провежда година на тържества, състояща се от редица инициативи. За да завърши подобаващо, марката решава да обедини усилия с дизайнерски център TheArsenale, за да създаде демонстрационен автомобил, предоставящ футуристична и нестандартна интерпретация на 4L.

Оригиналното Renault 4 е семпъл, ефективен и гъвкав автомобил, проивеждан между 1961 и 1992 г. Автомобил със „сини дънки“, както го описва бившият ръководител на Renault Group, Пиер Драйфус. Истинска икона, превозваща семейства, компании и дори жандармерията и La Poste, както и помагаща на няколко поколения млади автомобилисти да се придвижват. Неговите ценности и качества убеждават TheArsenale да си сътрудничи с Renault в създаването на 4L, предназначен да се движи по немаркираните магистрали над нашите глави.

AIR4, „ЛЕТЯЩОТО“ RENAULT 4

Renault си партнира с TheArsenale в този наистина уникален проект и резултатът е безпрецедентен. AIR4 е символ на независимост и свобода, породен от осъзнаването, че трафикът се увеличава, животите ни се забавят, а светът над нас е безпрепятствен. Така AIR4 претендира за въздуха като новия път на бъдещето.

По отношение на дизайна, AIR4 довежда до реинтерпретация на ретро иконата от TheArsenale далеч от езика на съвременния дизайн на автомобили. Автомобилът, изцяло изработен от въглеродни влакна, запазва контурите и масата на оригиналния 4L, но представя нови динамични възможности. Здравината е напълно преработена, за да включва нови концепции като тяга или издигане, което изисква часове изчисления и тестове. Опирайки се на генеративни техники за проектиране, използващи изкуствен интелект, инженерите на TheArsenale успяват да тестват терабайти данни, за да подобрят и прецизират идеите на дизайнерите, дори преди да започнат първите изпитания в реална среда.

„След едногодишно празненство искахме да създадем нещо нетрадиционно, за да завършим 60-ата годишнина на 4L.” подчертава Арно Белони, глобален маркетинг директор на марката Renault. „Това сътрудничество с TheArsenale пасна идеално. Летящият демонстационен автомобил AIR4 е нещо невиждано досега и намигване за това как може да изглежда тази икона след още 60 години.“

AIR4 няма нужда от колела, за да се движи. Вместо това моделът разполага с четири двуперкови витла, по едно във всеки ъгъл на автомобила. Шасито е разположено в средата на ротационната рамка и водачът може да достъпи и да заеме място в кабината, като повдигне преобразения корпус на Renault 4, който е закрепен на шарнири отпред.

От техническа гледна точка, AIR4 се захранва от литиево-полимерни батерии от 22 000 mAh, които генерират обща мощност от 90 000 mAh. Автомобилът разчита на хоризонтална максимална скорост от 26 м/сек, с наклон от 45° по време на полети и до 70° максимален наклон. Може да лети на височина до 700 м със скорост на излитане 14 м/сек, поддържана при 4 м/сек от съображения за безопасност и скорост на кацане от 3 м/сек. Не на последно място, AIR4 предлага максимална векторна тяга от 380 кг, тоест 95 кг на витло.

AIR4 е измислен, проектиран и сглобен изцяло във Франция в сърцето на първия технологичен парк в Европа в София Антиполис на Лазурния бряг.

От днес до края на годината AIR4 ще бъде изложен в Atelier Renault на Шанз Елизе, заедно с други исторически версии на Renault 4.

В началото на 2022 г. AIR4 ще кацне на американска почва в Маями и след това в Ню Йорк, преди пит стоп в Макао.