fbpx Безплатните чадъри няма да са за всеки плаж, очакват се полети от 15 юни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Безплатните чадъри няма да са за всеки плаж, очакват се полети от 15 юни

„Предлагаме правна възможност стопаните на плажове да ги направят по-достъпни и сигурни в кризата. Бизнесът ще може до 100% да не плаща концесионната такса или наема, но само и единствено ако предложат безплатни плажни принадлежности“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след заседание на парламентарната Комисия по правни въпроси, която обсъди законопроекта за изменение на Закона за здравето, внесен от Министерския съвет. Той предвижда мерки по този и други нормативни текстове за справяне с последиците от заразата с COVID-19 след отпадане на извънредното положение.

Тези от стопаните на плажовете, които искат намаление с 20 или 50% на концесионната такса, трябва реципрочно да понижат и цените на чадърите и шезлонгите съответно поне с 20 и 50%, според Ангелкова, като се надява промените да бъдат приети в закона и после отразени в анекси към съответните договори. Министърът поясни също, че капацитетът на плажовете по отношение на заетата зона задължително ще трябва да бъде по-малък, за да се спазват здравните изисквания.

Що се отнася до промените по отношение Закона за туризма, е предложен срокът за възстановяване от туроператорите на сумите на туристите заради неосъществени при кризата ваканции и почивки да бъде удължен на 12 месеца. Това е един от най-сериозните дебати, включително на ниво ЕС, и очакваме в близката седмица Европейската комисия да даде указания за прилагане на директивата за пакетните пътувания при новите условия.

По отношение изтичащите срокове за категоризации на местата за настаняване и хранене министърът увери, че е поискано удължаване на удостоверенията с една година. В момента няма как да се проверяват хотели, които не работят, а проверката на място е задължително условие за категоризацията.

С възможността за работа на заведенията с открити площи, вече пълноценно ще могат да работят и места за настаняване – основно къщи за гости и малки хотели, но при положение че стриктно отговарят на изискванията за ограничаване разпространението на коронавируса. Те са според предписанията на специализираните органи за съответните зони и части в обектите, за да няма струпване на хора и да се спазва дистанция. До края на седмицата ще има одобрени и правилата за работата на тези места, съобщи още тя. Ведомството си партнира активно и с потребителските организации, за да бъдат защитени максимално правата на клиентите на туристическите услуги.

Плановете са за старт на активния летен сезон от 1 юли, но с много условности и според възможностите за пътуване. От 1 юни плажовете ще бъдат готови, както е по закон, посочи още министърът на туризма.
Министерството поставя тази година силен акцент върху вътрешния туризъм, за да се насърчи секторът за по-бързо излизане от затрудненията.

За големите туроператори България попада в групата на нискорисковите дестинации, която се справя много добре с последиците от заразата и взе.
Водят се разговори с Полша, Германия, Чехия, Румъния, Гърция, Украйна, Израел, Молдова, Сърбия, Република Северна Македония, Турция и други държави, които са проявили интерес към България като лятна дестинация.

Туроператорите, с които най-активно работим на германския пазар например, са планирали да стартират чартъри от 14 юни и няма отказани резервации. В непрекъснат диалог сме и със съседните държави, чиито туристи ползват предимно автомобилен транспорт.