fbpx Бизнес инкубатор ще подкрепя малкия и среден бизнес в Област Кърджали | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бизнес инкубатор ще подкрепя малкия и среден бизнес в Област Кърджали

 „Създаването и развитието на „Бизнес инкубатор – Кърджали“ е ключова предпоставка за насърчаване на предприемачеството на регионално ниво. Надявам, че посредством тази инициатива перспективите пред местните малки и средни предприятия ще се подобрят значително.“ Това посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски на церемония по откриване на инкубатора, който е финансиран със средства по Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“ 2007 – 2013. Той посочи, че голяма част от фирмите на практика съществуват около 3 години, като изрази надежда, че средствата по оперативната програма ще спомогнат за тяхното укрепване и успешно развитие.

По думите на министър Лукарски частната бизнес инициатива е силата, която следва да движи икономическото развитие не само на региона, но и на страната като цяло. Той очерта ролята на държавата, която следва да осигурява свобода и възможност за своите граждани да реализират потенциала си. Министър Лукарски увери присъстващите, че усилията на Министерство на икономиката са насочени към създаване на механизми за подкрепа, чрез които предприемачите да могат да развият идеите си. Един от тези механизми е Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ 2014 – 2020, първата процедура по която ще бъде обявена до края на април. Размерът на безвъзмездната финансова помощ по програмата е над 1,390 млн. евро, с които ще бъдат подпомогнати повече от 9000 предприятия. Той пожела успех на екипа на „Бизнес инкубатор – Кърджали“ и на предприемачите, чийто бизнес ще се развива с негова помощ.

По време на посещението си в Кърджали министър Лукарски посочи, че производството на компоненти за автомобилната индустрия е сфера, която носи сериозен потенциал и България трябва да се възползва от възможността. Той заяви, че Кърджали е център, който развива тази индустрията успешно и предоставя добра база за привличане на нови инвеститори в сектора.

Министър Лукарски допълни, че след като голяма част от автомобилните компании изнесоха производството си в Китай през последните години, за да работят за руския пазар, сега се очертава тенденция на завръщане към Европа не само като подходяща локация за изграждане на заводи, но и като приоритетен пазар. По негови думи тези компании сега насочват интереса си към България, като индикации за това той е получил и по време на визитата си в германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия по-рано този месец. Министър Лукарски се съгласи с кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, който заяви, че за привличането на нови инвестиции в сферата на автомобилната индустрия е необходимо да се подпомогне развитието на промишлените зони.