fbpx Бизнес лидерите все още не поставят кибер сигурността като приоритет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бизнес лидерите все още не поставят кибер сигурността като приоритет

Бизнес лидерите все още не поставят кибер сигурността като приоритет

Изследване, реализирано от агенцията за пазарни проучвания „Vanson Bourne“, показва, че една трета (30 %) от ИТ директорите и почти една четвърт (23 %) от служителите вярват, че изпълнителният директор трябва да носи отговорност при сериозни кибератаки, застрашаващи данните на компанията.

Проучването показва още, че една четвърт (25%) от ИТ директорите не разкриват на висшето ръководство сериозните кибератаки, засегнали компанията им. Липсата на пълна прозрачност показва, че тези които по-често носят отговорност за бизнеса не виждат цялата картина, когато става дума за риск от кибератаки. Само 8% обаче от бизнес лидерите в региона на Европа, Близкия Изток и Африка поставят като приоритет кибер сигурността.

Бизнесите са под постоянната заплаха от сериозни кибератаки, като повече от една трета (37%) очакват кибератака в следващите 90 дни. Имайки предвид сложността на развиващия се дигитален свят текущите методи за сигурност не могат да осигурят добра защита срещу кибератаки. Един на всеки трима ИТ директори в региона вярват, че най-слабото място на техните организации е факта, че потенциалните кибер заплахи са много по-усъвършенствани от защитата, с която разполагат компаниите им.

Някои от най-сериозните опасности по отношение на сигурността произлизат отвътре в самата организация. Това могат да бъдат например служители, които не се интересуват или не са преминали обучение за кибер сигурност (според 45% от ИТ директорите). Почти една четвърт (21%) използват личните си устройства, за да ползват корпоративни данни и почти една пета (17%) биха рискували сигурността на организацията, само за да изпълнят задачите си ефективно.