fbpx Бизнес лидерите все още не поставят кибер сигурността като приоритет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бизнес лидерите все още не поставят кибер сигурността като приоритет

Изследване, реализирано от агенцията за пазарни проучвания „Vanson Bourne“, показва, че една трета (30 %) от ИТ директорите и почти една четвърт (23 %) от служителите вярват, че изпълнителният директор трябва да носи отговорност при сериозни кибератаки, застрашаващи данните на компанията.

Проучването показва още, че една четвърт (25%) от ИТ директорите не разкриват на висшето ръководство сериозните кибератаки, засегнали компанията им. Липсата на пълна прозрачност показва, че тези които по-често носят отговорност за бизнеса не виждат цялата картина, когато става дума за риск от кибератаки. Само 8% обаче от бизнес лидерите в региона на Европа, Близкия Изток и Африка поставят като приоритет кибер сигурността.

Бизнесите са под постоянната заплаха от сериозни кибератаки, като повече от една трета (37%) очакват кибератака в следващите 90 дни. Имайки предвид сложността на развиващия се дигитален свят текущите методи за сигурност не могат да осигурят добра защита срещу кибератаки. Един на всеки трима ИТ директори в региона вярват, че най-слабото място на техните организации е факта, че потенциалните кибер заплахи са много по-усъвършенствани от защитата, с която разполагат компаниите им.

Някои от най-сериозните опасности по отношение на сигурността произлизат отвътре в самата организация. Това могат да бъдат например служители, които не се интересуват или не са преминали обучение за кибер сигурност (според 45% от ИТ директорите). Почти една четвърт (21%) използват личните си устройства, за да ползват корпоративни данни и почти една пета (17%) биха рискували сигурността на организацията, само за да изпълнят задачите си ефективно.