fbpx БИЗНЕСЪТ С КОМУНИКАЦИИ и ПАРИ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

БИЗНЕСЪТ С КОМУНИКАЦИИ и ПАРИ

Анализите са подготвени на база информация, съдържаща се в следните продукти на CBN www.cbn-bulgaria.comVIP Contacts - Bulgaria 1991-2006 - B2B база данни с 4 000 водещи компании, 30 бизнеса с принос за над 75% от БВП;ICT Markets -Bulgaria 1992-2007 - независими изследвания на пазарите на ИКТ в България;ICT Ranks - Bulgaria 1995-2006 - независими класации на водещи ИКТ компании в България по сегменти. Версията на продукта за 2005 година е реализирана с финансирането и съдействието на Българската Асоциация по Информационни Технологии (БАИТ).

 


CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co. е независима агенция, основана през 1991 г., специализирана в изграждане и поддържане на персонализирани бази данни за директен маркетинг, провеждане на бизнес проучвания и извършване на анализи, основно в областта на ИКТ. CBN поддържа собствени проучвания на обемите и участниците на пазарите в България на компютърни системи, периферия, копирна и комуникационна техника, Интернет, софтуер и инсталирана база от 1992 г.
Агенцията има практически опит и исторически данни в подготовката и анализа на независими класации в ИКТ бранша в България от 1995 г. CBN поддържа от 1992 г. собствена VIP B2B база данни с корпоративни и SMB к
лиенти (селектирани по икономически резултати), предназначена за персонализиран директен луксозен маркетинг.
Фокусни клиенти на CBN са дистрибуторските компании, системните интегратори, телекомите и локалните офиси на международните ИКТ корпорации в страната. CBN има изключително успешни практики в консултиране, изготвяне и изпълнение на бизнес планове, маркетингови стратегии и PR инициативи. Агенцията е работила като подизпълнител по правителствени проекти и по проект на Европейската общност.

 

Телеком бизнесът достигна ?1 позиция по нетна печалба в България 2004 г. с над 317 млн. евро и ?5 по приходи - над 1,25 млрд. евро. Няма съмнение, че и през 2005 и 2006 г. бизнесът ще се нареди сред първите в страната.
Бизнесът с телекомуникации е многопластов и се състои от няколко направления, а не само от телекоми. Този бизнес обхваща и компании, специализирани в доставка на хардуер, изграждане на среди и опериране в областта на преноса на данни, глас и видео.

Българските потребители на телекомуникационни услуги посрещат 2006 г. с три работещи мобилни оператора и 15 такива с лиценз за фиксирана телефония. Приходите сумарно на телеком компаниите в страната достигат напълно немислимите допреди 10 години нива
от над 1 млрд. евро годишно.

 

В топ десет компании в телеком бизнеса в България са съсредоточени 93% от всички приходи в сектора. Това показва огромната концентрация на дейност, която се обуславя предимно от позициите на телекомите в страната, всеки от които е в положението на компания със значително пазарно влияние в отделни сегменти.

В сектора на мобилните комуникации потребителите в страната посрещнаха 2006 г. с три действащи оператора и едни от най-високите цени в Европа на услугата. Последният нов оператор - BTC Mobile, джентълменски (както между впрочем и Cosmo Bulgaria Mobile) не срина цените на пазара със старта си през септември, а разумно изчака да обере останалите потенциални клиенти за мобилни услуги в страната. Прогнозите на CBN сочат, че в края на 2006 г. 84% от населението ще разполага с мобилен телефон. Това е някъде около абсолютния максимум на проникване на услугата според нас, след което ще последва тотална промяна на политиката и бизнес модела. Съвсем сигурно е, че и трите оператора се готвят за този момент.

За нас няма никакво съмнение, че битката за потребители ще се води както на ценовия, така и на технологичния фронт - EDGE и UMTS технологиите от 2,5 и 3G поколение. Засега все още не се вижда сериозна перспектива в широко навлизане на WiMAX, наложена в услугата за връзка “точка към много точки”.

През 2005 г. клиентите на Интернет в страната загърбиха dial-up окончателно и се ориентираха към широколентовия достъп до мрежата. Борбата за нови потребители се води на три фронта: ADSL - все още монополна услуга на националния телеком БТК, кабелен - предлаган от доставчиците на сателитна телевизия и т.н. LAN достъп - предлаган изключително от местни Интернет доставчици, които през последната година минаха 100 за цялата страна . В резултат на острата конкуренция, цената на 256 Kbps достъп слезе до нива от 10 EU на месец и вероятно ще продължи да спада, защото темпът на включване на нови клиенти видимо се забави към края на годината.

Една от изненадите в бизнеса с пренос на глас през тази година със сигурност ще се нарича Skype. Компанията, основана 2002 г. и продадена две години по-късно за милиардна транзакция на E-bay, осигурява на всеки абонат на широколентов Интернет free for ever пренос на глас, а вече и на видео по мрежата до всяка точка на света. Различни международни изследователски агенции дават на Skype трафика дял 12-16%, но представете си, когато 10% са равни на 100,000,000 евро например, дори в една скромна България.

От изложеното дотук, дефиниращо за пазара на телекомуникационни услуги в България ще бъде ясно накъде ще се насочат най-платежоспособните целеви потребителски групи в страната, защото правилото 20% от клиентите правят 80% от приходите важи и тук . Нашето виждане е, че решаващата посока за телеком бизнеса е в скоростното развитие triple play услугата - доставка на телефон, сателитна ТВ и Интернет по един кабел на подходяща цена. Телеком бизнесът в средносрочен период, според нас, следва да заложи не на висока цена, а на ръст на нови клиенти за нови услуги, за което шанс има, ако си сътрудничи активно с ИТ бизнеса и застави държавната администрация да провежда активна и умна политика в достъпност и развитие на информационните технологии за възможно най-голям брой от населението, особено на младите хора.