Бизнесът в България е гладен за качествени офиси

Бизнесът в България е гладен за качествени офиси

етикети

Наемните нива на офис площи в България са стабилни - това сочи годишният доклад на Cushman&Wakefield за офис площите в света през 2007 г. Докладът е базиран върху стойности, отразяващи наемите в т.нар. “прайм”, но не “топ” локации, които са най-желани за наемателите. Търсенето, особено във високите нива - клас А, значително надвишава предлагането. Това се отнася основно за централните райони на града. Процентът на незаетите офис площи вече е по-нисък от 5 %.

София продължава да е основна и най-атрактивна локация за наемателите на офис площи у нас
Нараства обаче вниманието към останалите големи градове на страната, където се изграждат сериозен брой нови офис проекти.
Със своите 228 евро за кв.м годишен наем в София или 19 евро/кв.м месечен, България заема 51-во място в класацията на най-скъпите държави през 2007 г. Страната ни отстъпи с 6 позиции при
52 държави, регистрирали ръст през годината
и едва 5, показали спад в ценовите нива.
Според изследване на Фортън, асоцииран офис на Cushman & Wakefield за България, Сърбия и Македония,

през 2008 г. на пазара ще излязат недостатъчно офис площи, които да задоволят настоящето търсене
Едва 55 000 кв.м ще са новите големи офис проекти, където ще е възможно да се наемат офиси от порядъка на 1 000 - 2 000 кв.м и повече. Редица мащабни проекти, обаче, ще бъдат завършени след средата на 2009-та година, което най-вероятно ще сложи край на поскъпването. Мащабни офис проекти в централната градска част, които да увеличат значително предлагането, не се очакват нито през 2008, нито в средносрочен план поради липса на достатъчно големи парцели.

Надолу в тазгодишната класация падат и почти всички останали държави от региона
Гърция губи с една позиция и вече е на 27-мо място, Хърватска от 24-ро на 48-мо, Румъния
от 34-то на 35-то. Изключение прави единствено Турция. Тя отбелязва 80 % ръст на наемните нива за цялата страна и 94 % - за Истанбул, където при огромно търсене на качествени офис площи се наблюдава почти нулево предлагане. Норвегия е лидер сред държавите, отбелязали изключително поскъпване, с ръст от 81 %. Комбинацията от стабилна икономика и високо търсене провокира
и поскъпването на офис помещенията в ключовите градски центрове.

Ръстът на наемите на офис площи за 2007 г. в световен мащаб е 14 %
За сравнение същият показател за 2006 г. е 10%,
а за 2005 г. - 6%. Следователно можем да отчетем постоянна и положителна тенденция на покачване на наемните нива. Европа отчита най-ниския ръст сред континентите - едва 11 %.
За 2008 г. Cushman&Wakefield прогнозират сериоз-
на динамика на пазара на офис площи поне до средата на годината. Покачването на лихвените проценти по кредитите през третото тримесечие на 2007 г. дестабилизира пазара на недвижими имоти и в частност на офис площите. В световен мащаб не е ясно дали това покачване ще еволюира в продължителен рецесионен процес, или е еднократна корекция на кредитния бум 2006/2007 г. Все още не се знае до каква степен наемателите ще реагират и дали това ще се отрази на баланса търсене-предлагане.

Facebook коментари