България е поканена на първото експо „Китай-Евразия“

Най-големият автономен район на Китай – Синдзян-Уйгурският, покани България да участва в първото изложение „Китай-Евразия“, което ще се състои 1 до 5 септември 2011 г. Това стана ясно от срещата на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов с вицегубернатора на китайската провинция Ху Вей. От българска страна в разговорите участваха също изпълнителният директор на БАИ Борислав Стефанов и представители на „Национална компания индустриални зони“ и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.
Форумът е национална инициатива и цели да стимулира външнотърговските контакти, но ще разшири сътрудничеството в културата и туризма. Очаква се да присъстват около 5 000 чуждестранни участници. По време на събитието ще бъдат организирани безплатни форуми и срещи с китайски производители в 10 тематични области, а България ще може да се включи при преференциални условия и с безплатни щандове за фирми. Досега визитите си са потвърдили над 170 министри, а големи държави и водещи компании ще открият близо 3000 щанда.
Китай е най-големият търговски партньор на страната ни в Азия, а ЕС е най-големият търговски партньор на Китай. Това логично стимулира нашето желание България да стане мост за износа към общността на китайски стоки, услуги, туристически обмен и инвестиции, включително и за създаването на смесени предприятия, заяви зам.-министър Маринов. МИЕТ вече подписа меморандуми за сътрудничество с китайските провинции Джъдзян и Дзянсу. Акцент в двустранния бизнес диалог е подготовката за изграждане на индустриална зона Божурище край София, която да бъде приоритетно ориентирана към китайски предприятия.
В новия закон за насърчаване на инвестициите, който в момента разработваме, се обсъждат мерки за привличане на инвестиции конкретно от Китай, заяви Борислав Стефанов.

Facebook comments