fbpx България има предимство пред други страни за предлагане на конгресен туризъм | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България има предимство пред други страни за предлагане на конгресен туризъм

България има предимство пред други страни за предлагане на конгресен туризъм

Камен Кичев е завършил „Хидравлика“ в Техническия университет в София. Пет години е живял в САЩ. Работи в Австрийските авиолинии от ноември 1996 г. Започва кариерата си в София. След това е изпратен като мениджър в Македония. Работи по откриването на Прищина като изцяло нова дестинация. В Македония и Косово работи шест години. През 2004 г. става регионален мениджър за България, Македония и Косово, а от 2006 г. и за Черна гора. Председател е и на борда на директорите на Българската организация за конгресен туризъм (BCVB).

Конгресният туризъм е изключително предизвикателен и динамично развиващ се сегмент в отрасъла. От огромно значение за важността на този подотрасъл е фактът, че конгресният туризъм е сред най-доходоносните видове, с което далеч изпреварва своите “събратя” летен (морски) и зимен (ски) туризъм.
Друго сериозно предимство е и четирисезонния му характер. Какви са условията за развиването на този отрасъл и какви са проблемите, пред които е изправена реализацията му ще научим от Камен Кичев, председател на борда на директорите на Българската организация за конгресен туризъм

Г-н Кичев, позната ли е страната ни като дестинация, която успешно реализира конгресния туризъм?
- България е позната дестинация, но е необходимо все още много да се прави, за да достигнем необходимата репутация на този силно конкурентен пазар. През 2009 г. предстои широка кампания за популяризиране на България като атрактивна дестинация за конгресен туризъм в чужбина. Възможностите за провеждане на международни срещи и конференции у нас ще бъдат представени през април 2009 г. по време на световното изложение за конгресен туризъм IMEX във Франкфурт. На него ще бъдат рекламирани градовете София, Пловдив, Варна и Бургас, които са редовни домакини на международни прояви с участие на делегати от цял свят. Засега обаче столицата ни е извън класацията на 10-те най-търсени домакини на международни конференции.

Какви са предимствата на този подотрасъл спрямо останалите видове туризъм? Има ли условия за развиването му у нас?
- Конгресният туризъм е неколкократно по-доходоносен от традиционните летен, морски и зимен туризъм. Свързан е със събития от международен характер, с дейността на водещи световни организации и институции. Тези събития предполагат предоставянето на разнообразни и високоплатени услуги - от транспорт, през основните услуги нощувка и кетъринг от най-добро качество, до наем на конгресни зали, техника и специализиран персонал.
Изборът на дадено място за организиране на форуми е престижен сам по себе си. Дори еднократното събитие, когато е проведено добре, се превръща в реклама за страната и населеното място. Това акумулира дивиденти за бъдещи ползи. Конгресните прояви често се повтарят през определени периоди и така този туризъм добива по-голяма устойчивост.
В България има традиции и за съжаление, поостаряла база. Липсват конгресни центрове и зали, които да отговарят на съвременните изисквания. Добри условия за конгресни прояви има в повечето курорти - Златни пясъци, Албена, Ривиера, Поморие, Боровец, Банско, но конгресните зали в повечето хотели са малки и неадекватни на капацитета на хотела.

Какво е необходимо за развиването на този отрасъл? Какво е постигнато до момента и какво още има да се прави, за да се похвалим с един добре развит и успешен конгресен туризъм?
- Материалната база за конгресен туризъм в България е остаряла. Изграждането на нови конгресни центрове и обновяването на съществуващите е крайно необходимо. Това е правилната формула за повишаване заетостта на хотелите извън високия сезон. Има добре оборудвани зали в някои нови хотели за събития от малък мащаб и от различно естество - научни конференции, семинари, изложби и др. Има и добър специализиран персонал - туроператори, преводачи, технически персонал. Все още на места има какво да се желае по отношение на качеството на персонала за основните услуги - хотелиерство и ресторантьорство в някои обекти, главно в курортите. България има предимство пред други страни за предлагане на конгресен туризъм, защото материалната база се съчетава с приятен климат и през четирите сезона, природни забележителности и уникално културно наследство.