fbpx България може да стане петата врата за достъп на Тунис до пазарите на ЕС | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България може да стане петата врата за достъп на Тунис до пазарите на ЕС

С участието на повече от 50 компании от България и Тунис, .в БТПП се проведе бизнес форум, който е в рамките на 14-та сесия на българо-тунизийската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. На събитието бяха представени фирми от хранително–вкусовата и химическата промишленост, селското стопанство, строителството, ВЕИ, туризма, производството натекстил и др.

България и Тунис имат широк потенциал за сътрудничеството и в контекста на партньорството между средиземноморските държави и ЕС, така че България да стане петата врата за достъп на продуккцията на Тунис за пазарите на Европейския съюз. България е атрактивна дестинация за културен туризъм, СПА и зимен туризъм и както и възможностите за сътрудничество в минното дело, леката промишленост и енергетиката. С Туни можем да работим в областите на леката промишленост, селското стопанство и производството на храни.

По данни на статистиката през 2009 г. Тунис заема 34-о място в износа на България и 72-ро място във вноса на България. Двустранният стокообмен възлиза на 83.95 млн.щ.д., в това число износ 75.64 млн.щ.д. и внос 8.31 млн.щ.д.
 От 2000 до 2009 г. в България са пребивавали общо 5599 тунизийски граждани, от които с цел туризъм - 5039. За същия период 23464 българи са посетили Тунис основно с цел екскурзии и почивки.

 

снимка БТПП