fbpx Българка е финалистка на престижен дизейнерски конкурс | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българка е финалистка на престижен дизейнерски конкурс

За пръв път сред полуфиналистите в конкурса за млади дизайнери Electrolux Design Lab 2014 е номиниран и български проект, представен от дизайнерката Алеся Иванова. 35-те проекта, достигнали до полуфинал, бяха избрани измежду 1700 участници от над 40 държави. Тазгодишното издание на конкурса е посветено на темата „Здравословна среда у дома“, а участващите проекти са фокусирани в три основни направления: Пречистване на въздуха, Кулинарни преживявания и Грижа за материите.

Проектът на Алеся Иванова представлява метод за пречистване на въздуха с помощта на живи микроорганизми. Чрез приема на въглеродни молекули, живите бактерии пречистват въздуха, осигуряват свеж въздух в помещението и премахват неприятните миризми. И всичко това по естествен път, без химични препарати.

„Решението ми за ползване на живи бактерии в система за пречистване на въздуха вдъхнови както мен, така и журито, което бе впечатлено от идеята за вплитане на природни елементи в технология за крайния потребител. Концепцията LIO има за цел да осигури на хората чиста околна среда, на която да се наслаждаваме ежедневно, при това с малко средства за поддръжка“ – споделя Алеся Иванова.

Концепциите, представени от 35-те финалисти са отворени за гласуване от публиката, а своите фаворити всеки може да подкрепи онлайн до 14 октомври 2014 г. Българският проектът може да бъде подкрепен на адрес http://electroluxdesignlab.com/2014/submission/living-air-flow-laf/.. Двама от всички гласували ще имат шанса да спечелят пътуване до Париж за гала церемонията на Electrolux Design Lab през ноември.