fbpx Музиката на Вагнер звуча в пещерата "Магурата" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Музиката на Вагнер звуча в пещерата "Магурата"

 

Затворена досега зала в пещерата „Магурата“ се превърна в декор за опера на Рихард Вагнер по време на фестивала „Опера на върховете“ - Белоградчик. Тази година е неговото второ издание, а представленията са в крепостта „Калето“ сред Белоградчишките скали.

Музиката на Вагнер звучи още на входа на пещерата, а след това декори за три от неговите опери са самите пещерни образувания.

Наскоро академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, по чиято идея се провежда фестивала, попада и открива непозната до сега зала, която става нова сцена за спектакъла. „Нашето представление се превръща в едно разширено издание, тъй като намерих църква в пещерата, където допълнихме Вагнер с фрагменти от операта „Парсифал“. Музикалната импресия включва още фрагменти от „Рейнско злато“ и „Танхойзер“. Публиката и изпълнителите изминават близо 3 км. до изхода на пещерата, където е финала“, коментира Карталов.

Пещерната импресия „Вагнер. Магура - богове, великани, джуджета, валкюри“ привлече много посетители, а кметът на Белоградчик, Борис Николов е убеден, че фестивалът ще помогне за развитието на туризма в Северозападна България.
Програмата на прочутите скали продължава с балетните представления: „Зорба гъркът“ ( 03.08; 06.08 ), „Кармен“ и „Рапсодия в синьо“( 04;08 ) и „Дон Кихот“ (05.08)