Български говачи ще се борят за световните кулинарни оскари

Български говачи ще се борят за световните кулинарни оскари

На 11 и 12 ноември в столицата ще се проведат българските финали на Бокюз д'Ор (Bocuse d‘Or) - едно от най-мащабните и популярни кулинарни състезания в света. Известните като кулинарните Оскари, финалите по традиция се провеждат в Лион (Франция) в рамките на Международния салон за ресторантьорство, хотелиерство и обществено хранене.

Историята започва през януари 1987г., когато Пол Бокюз създава Бокюз д'Ор (Bocuse d‘Or) - революционно кулинарно състезание. Идеята била да събере 24-ма обещаващи млади готвачи от цял свят. Те от своя страна трябвало да приготвят превъзходни ястия за 5 часа и 35 минути пред очите на ентусиазираната публика. Жури, съставено от най-реномираните готвачи на планетата, следвало да отсъди кой е победителят. Днес Бокюз д'Ор далеч не е само кулинарно състезание, а шоу, което се радва на голям интерес. Много талантливи готвачи са утвърдили името си, след като са спечелили конкурса.

Такъв е случаят с датския шеф готвач – Расмус Кофьод (ресторант „Германиум“, Копенхаген), който последователно печели Бронзовия, Сребърния и Златния Бокюз.

20 години след създаването си заради нарастващия брой държави, които искат да участват в престижния конкурс, през 2007г. Бокюз д’Ор въвежда концепцията за континентални издания на състезанието. Това са Бокюз д'Ор Европа, Бокюз д'Ор Латинска Америка и Бокюз д'Ор Азия-Пасифик. Те представляват реални континентални финали и имат за цел да отредят представителите на 24-те държави, които ще достигнат престижния финал в Лион.

Днес като част от Бокюз д'Ор се провеждат приблизително 60 национални и континентални издания на конкурса в рамките на 2-годишен период. Всички те водят до кулминацията на Златния Бокюз – финалите в Лион.

Името на Бокюз се свързва и с осъществяването на втора Френска революция, но този път в готвенето. През 60-те и 70-те години Бокюз оглавил движението, известно като „Новата кухня“ (“Nouvelle cuisine”) и залагащо на експериментаторския подход и отдаващо по-голямо значение на съставките и начина на поднасяне. Ястията от „новата кухня“ са по-леки и не толкова пищни, като в същото време в тях са вложени пресни и висококачествени продукти.

Освен, че е най-известният френски майстор-готвач, Пол Бокюз е сочен и за най- знаменития жив готвач в света. Французинът произхожда от фамилия, управлявала ресторанти от 1767г., което отчасти обяснява иновативните му подходи към храната и високото качество на ресторантите му.

Най-голямо признание от кулинарния свят и редица награди той печели след отварянето през 1965г. на ресторанта му в близост до Лион - L'Auberge du Pont de Collonges, който бива удостоен с три звезди на „Гид Мишлен“.

Безспорно Бокюз е допринесъл много за френската кулинария и пряко, и косвено. Той е имал много ученици, значителна част от които са се превърнали в известни готвачи. Висшата кулинария дължи най-престижния си форум именно на Пол Бокюз: от 1987г. Бокюз д’Ор категорично е неофициалното световно първенство за готвачи от цял свят.

Пол Бокюз е получил множество и награди. Той е първият майстор-готвач, който някога е бил награждаван с ордена на Почетния легион от френския президент. На 30-и март 2011г. престижната американска кулинарна школа Culinary Institute of America (CIA) го отличи с наградата „Майстор-готвач на века“. По думите на президента на CIA – Тим Раян, именно Бокюз е човекът,извел готвачите от анонимността на техните кухни, ставайки първата звезда-готвач в съвременната епоха.

Facebook коментари