fbpx 7 от 10 българи са доволни от работата си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

7 от 10 българи са доволни от работата си

 

7 от всеки 10 българи са удовлетворени от настоящата си работа, сочи проучването Lidl Индекс за пълноценен начин на живот, изчислено съвместно с маркетингова агенция Прогрес Консулт.
Значителният дял на удовлетвореност от работата опровергава схващането, че повечето хора в България не са намерили желаното поприще и „всеки се занимава с това, което не му е работата“. Високите стойности предполагат, че българите извършват задълженията си с желание и така създават качествени продукти и услуги. Резултатите от проучването обаче разкриват и един съществен проблем: адекватността на доходите.

50 % от всички български граждани признават, че са доволни от работата си, но не и от възнаграждението, което получават за нея. Тук се причисляват близо 2/3 от държавните служители, както и хората с месечен доход до 1 000 лева.  

Близо 20 % от българите пък споделят, че печелят достатъчно и едновременно с това са доволни от своята работа. Това са близо половината от упражняващите свободни професии и 6/10 от частните бизнесмени. Характерно за хората от тази група е, че оценяват качеството си на живот като високо, а себе си като екстроверти.

В другата крайност са тези, които нито печелят достатъчно, нито са удовлетворени от професията си. Според проучването, това са 1/5 от българите. Най-нисък – 11 %, е делът на хората, които са доволни от парите, които печелят, но не и от работата си.