fbpx Българският текстилен бранш на първото изложение Première Vision в Истанбул | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българският текстилен бранш на първото изложение Première Vision в Истанбул

Българският текстилен бранш на първото изложение Première Vision в Истанбул

Представители на повече от 30 български фирми- производители на облекло и текстил посетиха първото издание на голямото модно текстилно изложение Première Vision Istanbul, което се проведе от 29 до 31 октомври
2014 г. в CNR Expo, Истанбул. Събитието се провежда за пръв път в рамките на мрежата от събития Première Vision и ще се събира модни професионалисти от Източна Европа и Близкия Изток два пъти годишно.

Изложението представя творчески, иновативни и качествени предложения за текстил и материали (платове, прежди, аксесоари и др.), както и текстилен дизайн. Експонатите са избрани от комисия, включваща доказани в сектора професионалисти от турски и световни компании.

На базата на шоу-концепцията на Première Vision ще бъдат установени специфични услуги и модна информация, адаптирана към особеностите на пазарите в района.

Участието на български фирми производителки на облекло и текстил на събития от ранга на Première Vision Истанбул е от голяма полза за развитието на сектора у нас. Тези изложения задават линията на модните тенденции в бранша, създават условия за бизнес партньорства и са важен фактор за успешното развитие на бизнеса.

На официална бизнес среща, организирана от г-н Тошко Томов, ръководител на службата по търговско-икономически въпроси към Посолството на България в Истанбул, представители на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) и Браншовата организация за текстил и облекло (БОТО) обмениха опит и търговски контакти с турските колеги от Истанбулската асоциация на износители на облекло и текстил (ITKIB). Интересите на българския текстилен бранш представиха инж. Анастасия Симеонова - координатор проекти в БАПИОТ, Йордан Беловодски - изпълнителен директор на БОТО, Володя Стоянов - зам. председател и Илия Петров - член на УС на БОТО. От турска страна на срещата присъстваха генералният секретар  г-н Джумхур Ишбракмаз и г-н Сюлейман Чакъролу – заместник-генерален секретар на ITKIB.

„Срещата с турските ни колеги и посещението на форуми от ранга на Première Vision са добрите практики, които ще осигурят възможност на българските производители на облекло и текстил да бъдат в крак със световните тенденции.” – каза инж. Симеонова. „Голямата част от българската текстилна продукцията е предназначена за износ, което ни задължава да бъдем конкурентноспособни на международния пазар не само като цена, но и като качество на продукцията. Това са двата ключа към разширяване участието ни и на българския пазар”, допълни тя.