fbpx Британски медии се запознаха с туристическите възможности на България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Британски медии се запознаха с туристическите възможности на България

Над 20 представители на местни медии присъстваха на презентацията на България по време на Световното туристическо изложение в Лондон. В приветствието си към гостите заместник-министърът на икономиката, търговията и туризма Иво Маринов подчерта важността на британския пазар за развитието на туристическата ни индустрия. Посланието на участието ни във форума в Лондон тази година е „България - неповторима и различна туристическа дестинация“, каза той.

Бихме искали името на нашата страна да се свързва не само със слънце, море, красиви планини и разнообразни ски писти, но и с уникалното съчетание на древна история и култура, голямо природно и биоразнообразие, прекрасни условия за СПА и уелнес услуги, автентична кухня и качествено вино. Това заяви в изказването си директорът на дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма“ в МИЕТ Анелия Генова. Тя допълни, че не са много страните по света, които могат да конкурират България по изобилие на минерални извори – в Европа пред нас е само Исландия. Признание за този потенциал и качеството на нашите експерти е предстоящият конгрес на Европейската СПА асоциация, който ще се проведе през месец май догодина в Поморие.

България вече е гостоприемен маршрут и за ценители на голфа. През месец май 2013 г. у нас ще се състезават на игрищата между Балчик и Каварна звезди като Тайгър Уудс и Рори Макилрой. Генова припомни, че сп. "Форбс" посочи България сред 10-те най-нови дестинации в Европа за приключенски туризъм, а National Geographic Traveler подреди страната ни в класацията си за 2012-а сред 50-те пътешествия, които човек трябва да направи поне веднъж в живота си.
На втория ден от WTM-Лондон се проведе традиционната среща на ресорните министри, в която участва и Иво Маринов. Събитието под надслов „Отворени граници и отворено небе – вдигнати бариери за пътуване“ откри генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай. Министрите обсъдиха препятствията пред устойчивото развитие на туристическия сектор в условията на продължаваща криза. Акцент в дискусията бе негативното влияние на визовите ограничения върху търсенето и заетостта в сектора, както и върху въздушния трафик.