fbpx Онлайн регистър ще обединява всички фестивали | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Онлайн регистър ще обединява всички фестивали

Министерството на туризма работи по разработването на онлайн регистър, който да обедини всички фестивали и други събития, които генерират туристически интерес. Целта е платформата да бъде достъпна през интернет сайта на министерството. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с туристическия бранш и местната власт от област Хасково. В дискусията взеха участие народният представител Даниела Ангелова, кметът на община Хасково Добри Беливанов, кметът на община Димитровград Иво Димов, областният управител Станислав Дечев и др.

„Резултатите показват, че има все по-голям интерес към онлайн регистъра на атракциите, който разработихме през миналата година. Това ни мотивира да го надградим, като разработим регистър и за всички фестивали и други събития, които предизвикват туристически интерес“, каза Николина Ангелкова. По думите й целта е да се подпомогнат общините, за да се популяризират на национално и международно ниво събитията, които организират, като същевременно ще може да се планира по-добре и тяхното провеждане. „Тази информация и към момента е налична, но е разпръсната между няколко институции и е важно да я обединим и да я направим достъпна за всички“, подчерта министър Ангелкова.

Област Хасково може да развива много и разнообразни форми на туризъм, подчертаха участниците в дискусията. Сред основните атракции в региона са статуята на Пресвета Дева Мария с младенеца в Хасково, която е най-голямата в света и е вписана в рекордите на Гинес, църквата в с. Узунджово, Александровската гробница и др. „За да подпомогнем популяризирането на цялото това богатство, една от културно-историческите дестинации, които разработихме – „Магията на Източните Родопи“, е изцяло съсредоточена тук“, подчерта Николина Ангекова. В момента се разработват интерактивни карти, като една от тях ще обхване региона, за да бъдат обектите още по-добре представени пред туристите. По време на разговорите стана ясно и че се наблюдава все по-голям ръст на спортния и конгресния туризъм в община Хаксово. Нощувките в областта през последните години са нараснали двойно, като за 2015 г. те са над 92 хил. Пренощувалите лица са близо 57 хил., а приходите само от нощувки са повече от 3,5 млн. лв.