fbpx Бързите кредити може да ви докарат проблеми | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бързите кредити може да ви докарат проблеми

Бързите кредити може да ви докарат проблеми

Средната стойност на кредитния си рейтинг на българите се покачи леко до 451 пункта. Основен положителен принос имат по-добрите показатели на българите, живеещи в 10-те най-големи града в България. Това показват резулатите от кредитния онлайн консултант Кредитпойнт. Средните суми, които може да изтегли българинът, също леко се покачиха до 35 500 евро за ипотечен кредит и до 4 000 евро за потребителски кредити, а лимитът за кредитна карта се запазва до 750 евро.

Показателят за живеещите и работещите в големите градове в България достигна средна стойност от 497 пункта, отговарящи на лимити от 47 000 евро за ипотечен кредит, 5 000 евро за потребителски кредити и 1 000 евро за лимит по кредитна карта. За разлика от средния рейтинг за страната и този за големите градове, които нараснаха, средният кредитен рейтинг на живеещите в малките градове се понижи до 401 пункта, а лимитите за кредити до 21 000 евро за ипотечен, 2 200 евро за потребителски и до 250 евро лимит по кредитна карта. Основната причина за това е значително по-ниските доходи, които се получават в по-малките градове на страната и по-честото разминаване между официални и реални доходи.

Лекото покачване на средния кредитен рейтинг за страната и този в големите градове показва както добра кредитоспособност за българина като цяло, така и сравнително ниска средна задлъжнялост на хората с по-високи доходи в страната. От друга страна се вижда, че хората с по-ниски доходи имат по-големи кредитни задължения, което показва, че част от тях са компенсирали с кредити ниските си доходи, като понякога изкуствено са завишавали стандарта си на живот, харчейки повече отколкото доходите им позволяват. Запълването на дупки в семейния бюджет и покупката на по-скъпа техника, обзавеждане, дрехи и др. отколкото доходите ни позволяват, е една от грешките, направени преди кризата и довели до по-високите нива на лошите кредити в момента.

Според специалистите потребителките кредити могат да бъдат добър финансов помощник при необходимост от средства за решаване на важен за едно семейство финансов въпрос, но от друга страна тегленето на потребителски кредит, за скъпа почивка, луксозни стоки и дрехи може да докара сериозни финансови проблеми в бъдеще.

При проблеми с плащането на месечните вноски по кредитите ви, в никакъв случай не трябва да теглете нови кредити, съветват консултантите. По-добре е да се разсрочи кредита за по-дълъг срок, да се поиска гратисен период или да рефинансират кредитите с по-подходящ кредитен продукт. Ако например трябва да платите 450 лева месечни вноски по съществуващите ви кредити, но в момента ги нямате и изтеглите 900 лева бърз кредит за шест есеца с месечна вноска 260 лева, за да платите с тях две вноски по вашите съществуващи кредити следващите 6 месеца ще трябва да плащате по 710 лева, което още повече влошава ситуацията.
 

Facebook коментари