fbpx БСК настоява минималните осигурителни прагове за МСП да са препоръчителни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

БСК настоява минималните осигурителни прагове за МСП да са препоръчителни

От Българската стопанска камара (БСК) настояват минималните осигурителни прагове за малките и средните фирми да бъдат препоръчителни, а не задължителни. Изчисленията показват, че за 7-процентния среден ръст на минималните осигурителни доходи основна заслуга имат три секторни споразумения - в земеделието, в търговията и в туризма. Ако хипотетично те бъдат премахнати, то средното договорено увеличение ще е 2%.

Освен това за тази година паралелно бяха увеличени осигурителните вноски с 1,8%, минималните осигурителни доходи - с 5,6%, а работните заплати - с 5,9%. Според експертите на този фон бюджетът на Националния осигурителен институт е с дефицит от около 300 млн. лв. Позицията на камарата е, че доходите и пенсиите трябва да бъдат увеличени, но не по административен път. Ръстът на доходите трябва да бъде на основата на реални икономически резултати, тенденции и възможности. Високи доходи ще има тогава, когато нарасне броят на качествените и устойчиви работни места. За да стане това, нужни са насърчителни мерки, спокойна бизнес среда и най-вече по-малко административна намеса в икономиката.