fbpx БСК настоява минималните осигурителни прагове за МСП да са препоръчителни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

БСК настоява минималните осигурителни прагове за МСП да са препоръчителни

БСК настоява минималните осигурителни прагове за МСП да са препоръчителни

От Българската стопанска камара (БСК) настояват минималните осигурителни прагове за малките и средните фирми да бъдат препоръчителни, а не задължителни. Изчисленията показват, че за 7-процентния среден ръст на минималните осигурителни доходи основна заслуга имат три секторни споразумения - в земеделието, в търговията и в туризма. Ако хипотетично те бъдат премахнати, то средното договорено увеличение ще е 2%.

Освен това за тази година паралелно бяха увеличени осигурителните вноски с 1,8%, минималните осигурителни доходи - с 5,6%, а работните заплати - с 5,9%. Според експертите на този фон бюджетът на Националния осигурителен институт е с дефицит от около 300 млн. лв. Позицията на камарата е, че доходите и пенсиите трябва да бъдат увеличени, но не по административен път. Ръстът на доходите трябва да бъде на основата на реални икономически резултати, тенденции и възможности. Високи доходи ще има тогава, когато нарасне броят на качествените и устойчиви работни места. За да стане това, нужни са насърчителни мерки, спокойна бизнес среда и най-вече по-малко административна намеса в икономиката.