fbpx БТПП домакинства първото състезание по международен търговски арбитраж | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

БТПП домакинства първото състезание по международен търговски арбитраж

Отборът на университета в Скопие и студентката от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Станиела Тодорова станаха победители в Първото състезание по международен търговски арбитраж в София (FIRST SOFIA VIS PRE-MOOT), което се проведе в БТПП от 27 февруари до 1 март 2015 година. Събитието е част от честванията на БТПП по повод 120-годишнината от създаването й и се проведе съвместно със Сдружението за международни състезания по право. Състезанието в София, домакинствано от БТПП, е подготовка за най-голямото международно състезание по международен търговски арбитраж Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, което всяка година се провежда във Виена.

Семинар, посветен на арбитражни теми даде старт на състезанието в петък, открито от доц. д-р Кристиан Таков, председател на Арбитражния съд към БТПП. Той приветства гостите и представи дейността и нововъведенията на арбитражния съд към Палатата.  В надпреварата участваха общо пет отбора - три от България - отборите на СУ „Кл. Охридски“, на УНСС и на ВТУ; един от Македония - Университетът в Скопие и един от Румъния - Университетът от Таргу Мареш. В събота и неделя се проведоха 18 състезателни кръга които бяха изключително полезни за подготовката на участниците за следващите нива, които ще се състоят във Виена в края на месец март.