fbpx През 2011-а българската икономика може да отчете ръст от 3% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

През 2011-а българската икономика може да отчете ръст от 3%

етикети

За четвъртото тримесечие на 2010 г. растежът на българската икономика се очаква да се ускори до около 1.5 - 2% на годишна база, се казва в доклад на Центъра за икономическо развитие. За 2010 г. като цяло очакваният ръст е малко над 1%.

През 2011 г. растежът ще продължи, но няма да надхвърли 3%. През второто тримесечие на 2010 г. икономиката вече е започнала да расте едновременно както на база предходното тримесечие, така и на годишна база. Две поредни тримесечия – второто и третото - имат ръст спрямо предходното тримесечие (сезонно изгладен, 0.5% за второто тримесечие, 0.7% за третото тримесечие). На годишна база ръстовете са съответно 0.5% и 1% (неизгладени данни). Очакваме, че в този ред данни растежът на икономиката за четвъртото тримесечие ще е около 1.5 - 2%, а за цялата 2010 г. – малко над 1%.

Потенциалът за ускоряване на икономическото и социално развитие на България през 2011 г. и следващата година ще зависи в най-голяма степен от способността на правителството и държавните институции бързо, гъвкаво и координирано да работят по формирането и прилагането на икономическа и бюджетна политика в контекста на общоевропейския план за растеж – заложен от ЕК с първото „Годишно изследване на растежа“ (Annual Growth Survey 2011).