fbpx Бургас с нова зеленчукова борса по старндартите на ЕС | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бургас с нова зеленчукова борса по старндартите на ЕС

Първата зеленчукова борса по всички стандарти на ЕС бе официално открита в Бургас. 1.5 млн. евро са инвестирани в изграждането й от „Бутед” АД – собственик на тържището, с което дружеството се определя и като най-големия инвеститор в Бургас за 2010 г.
Новата зеленчукова борса, която носи името „Бургас”, ще помогне да се сложи край на хаотично развиващия се зеленчуков пазар в града. Общината ще разчита на собственика на тържището да изпълнява стриктно ангажимента си по контрола на продаваните тук продукти, защото от подобни борси се снабдяват бургаските училища и детски градини.

Зеленчукова борса е разположена в Северната промишлена зона на града, върху площ от 16 дка, от които 3,5 дка са покрити. Лицензирана е от Държавната комисия по стоковите борси и тържища /ДКСБ/. Разполага с 49 халета с различна площ – най-малките клетки са по 60 кв.м., които още с откриването са запълнени от наематели. Изградени със специални термоизолиращи панели те създават всички удобства за търговците на едро и отлични условия засъхранение на стоката им. Всички халета вече са наети. Всеки от търговците разполага и с паркомясто за лек и товарена автомобил. За приходящите производители и търговци от вътрешността на страната е предназначен специален паркинг с над 100 паркоместа, а достъпът до него се контролира от софтуер. Изградени са и подходи, които улесняват достъпа на посетителите - инвалиди. Създадени са всякакви удобства за търговци и посетители - санитарни възли, бани и тоалетни, както и стаи за отдих и почивка, ако на търговците се налага да престоят няколко дни, докато продадат продукцията си. Добре оборудван и модерен ресторант ще обслужва гости, клиенти и наематели в тържището.