fbpx Collider Activity Center | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Collider Activity Center

С официална церемония по първа копка стартира изграждането на Collider Activity Center. Бъдещият център е инвестиция на Walltopia, световен лидер в производството на изкуствени катерачни стени, и се очаква да бъде една от най-атрактивните сгради в София, построена в непосредствена близост до лабораторния комплекс и другите сгради от Научно технологичния парк. В събитието участваха президентът на Република България – Росен Плевнелиев, министърът на икономиката - Божидар Лукарски, Ивайло Пенчев – съосновател и генерален директор на Walltopia, Метин Мусов – съосновател и Директор производство на Walltopia, арх. Васил Шарланов – ръководител на проектантския екип на Collider Activity Center, Елица Панайотова – изпълнителен директор на „София Тех Парк” АД, Калин Пешов, председател на управителния съвет на "Главболгарстрой холдинг", представители на бизнеса и партньори на Walltopia.

По думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски проект „Научно-технологичен парк“ е „стратегически проект на държавата, фокусиран върху развитието на иновациите, новите технологии и науката. Той ще бъде уникално място, където науката и бизнесът се обединяват, за да реализират съвместните си проекти“, и допълни „Вярвам, че изграждането на Колайдър активити център ще повиши имиджа на научно-технологичния парк като атрактивно място за инвестиции. Използвам възможността да ви уверя, че Министерство на икономиката реално е ангажирано с проблемите на българските предприятия и ще съсредоточим усилията си за подобряване на условията за правене на бизнес, повишаване ефективността на администрацията, поддържане на конкурентната среда и подкрепа за развитието на малките и средни предприятия и иновативните производства“.

Елица Панайотова, изпълнителен директор на „ София Тех Парк“ АД сподели, че през предстоящата година тя и екипът й целят да развие редица дейности, които да са насочени към децата и учениците и които да се случват в интерактивния музей, който се строи на територията на технологичния парк. Амбицията им е през следващата година музеят ще бъде изпълнен със съдържание, интересни инсталации и поводи, за да може широката общественост да го посещава.

Беше поставено и началото на строително монтажните работи и на последните две сгради по проект „Научно-технологичен парк“ - Иновационен форум, с изпълнител "Монолит София" АД и и паркинг сграда, с изпълнител ДЗЗД "ССС - Научно-технологичен парк", което включва "Сиенит" ООД, "Сиенит Строителна Група" ЕООД и "Ателие Серафимов-Архитекти" ООД, договорите за които бяха подписни през месец септември.

Сградата включва още активити център с разнообразни спортни зони, високотехнологични офиси. Архитектурният проект на Collider Activity Center бе избран чрез международен конкурс, в който взеха участие 369 проекта от 63 страни и е дело на холандския архитект Невил Марс. По предварителни изчисления инвестицията възлиза на 12 млн. лв., а очакваната дата за завършване е краят на 2016 година.