fbpx Да отидеш на зъболекар с удоволствие... | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да отидеш на зъболекар с удоволствие...

Преди години не можехме да си го помислим, а ето че днес, всички пациенти идват при нас, ако не с удоволствие, то поне със спокойствие и увереност, че профилактиката и лечението на стоматологичните заболявания са една инвестиция. Инвестиция за здравето. Много неща предстоят да ни се случват, но на едно успяхме да се научим ние самите и нашите пациенти. А именно, че е безкрайно безполезно да критикуваш стоматологичната система, здравната каса, държавата. Защото държавата се крие във всеки един от нас и грижите за собственото ни здраве трябва да бъдат осъзнати и активни.

Активната позиция е профилактиката

Първичната профилактика на стоматологичните заболявания представлява съвкупност от мероприятия от страна на стоматолога и самия пациент, чиято цел е недопускане да възникнат социално значими стоматологични проблеми - зъбен кариес, пародонтопатии и зъбно-челюстни деформации. Именно натам трябва да бъдат насочени усилията ни, а не към късното, многократно по-сложно и скъпо лечение. Защото няма по-оптимално състояние за пациента от запазването на неговите собствени зъби - здрави и красиви.
Профилактиката трябва да започне още от бременността, да премине през периодите на детството и юношеството и да продължава активно през целия живот на човек.
През бременността от изключителна важност е рационалното и балансирано хранене като един от определящите фактори за правилното изграждане на зъбните структури, пародонта, лицево-челюст-ната система, а и на организма като цяло. Ролята на стоматолога се крие в изясняването на важносттана естественото хранене и как да се провежда изкуственото така, че то максимално да наподобява естественото. Освен това е необходимо да се обърне внимание на отстраняването на вредните навици у децата - смучене на пръстите и биберона, като необходимост за правилното подреждане на детските зъби.

Запазването на естествените зъби може да бъде и профилактика на емоционалното състояние

  • Зъбите участват в артикулацията на звука при говор;
  • Влияят върху оформянето на лицевия контур;
  • Усмивката е естествена само при естествени зъби;
  • Хората с протези се страхуват да се усмихват;
  • Свиренето на музикални инструменти с подвижни протези е невъзможно;
  • Удоволствие от храната и общия комфорт (протезите, зъбната плака и пародонталните джобове могат да бъдат източник на лош дъх)


Друг аспект е поддържане на перфектна устна хигиена като профилактика както на зъбния кариес, така и на пародонтопатиите. Днес на българския пазар съществува голямо разнообразие от продукти, създадени с тази цел - ръчни и електрически четки за зъби, с различна твърдост и оформяне на снопчетата; пасти за зъби и води за плакнене; клечки за зъби и индердентални конци; интердентални четки и орални хидродушове; уреди за почистване на повърхността на езика, почистващи таблетки за протези и др. Именно тук помощта на стоматолога е най-ефективна, защото той е този, който при профилактичните прегледи на всеки 6 месеца, трябва да ви препоръча оптималните за вашия случай хигиенни средства.

В стоматологичен кабинет "СВЕДЕНТ" работи екип от млади професионалисти. Веруюто на д-р Деница Кафелова-Величкова и д-р Светослав Величков, че здравето и усмивките на пациентите са техният приоритет, е движещата сила и най-точният коректив в стремежа им към професионализъм и усъвършенстване. Кабинетът предлага широка гама от лечебни и профилактични манипулации в областта на консервативното зъболечение, пародонтологията, протетичната, хирургичната и естетичната стоматология.
"СВЕДЕНТ" осигурява абонаментно фирмено и семейно стоматологично обслужване.
За контакти: София, ул. "Солунска" № 9, партер
Тел.: 02/ 981 96 31, 0889 986 502, 0887 278 112
e-mail: dr_deni@abv.bg