fbpx Да пием по едно кафе? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да пием по едно кафе?

 

Кафето е неизменна част от комуникационната култура на българина, като „да пием по кафе“ е станало нарицателно за среща с приятели. На въпроса „А с кого вие лично обичате да пиете кафето си?“ най-голям е делът на приятелите – 26%. Това е особено видно при младите хора на възраст 18-29 г. –  45% от тях посочват, че обичат да пият кафето си с приятел. Близо ¼ от запитаните (23%) посочват, че пият кафето си в компанията на половинката си. Делът на хората, които предпочитат да консумират кафе сами е 15%, като най-често този отговор се среща при хората над 60 години.

69% от пълнолетното население на страната пие поне по едно кафе на ден. Други 11% консумират между 1 и 4 кафета седмично. Това сочат резултатите от социологическо проучване на агенция „Тренд“ относно навиците за консумация на кафе и кафе културата в България, проведено през октомври по поръчка на АмРест Кофи (представител на световноизвестната верига Starbucks® за България).

Повече от половината (58%) анкетирани смятат, че сънародниците ни „много обичат да пият кафе“, а други 34%, че по-скоро обичат да пият кафе. Едва 1% посочват, че българите по-скоро не обичат да пият кафе. Като цяло са традиционалисти по отношение на вида кафе, което консумират, но не са малко и тези, които обичат да експериментират с нови вкусове и аромати – 34%.