fbpx 100-годишна любов между киното и Renault | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

100-годишна любов между киното и Renault

 

Като част от връзката си с френската Académie des Arts et Techniques du Cinéma, организатор на 38-та годишна церемония за връчване на наградите „Сезар“, Renault предостави автомобили Espace за празненствата през изминалия петък. Автомобилите бяха използвани за транспорт на ВИП-гостите и френските кино звезди до покритите с червен килим стъпала на Théâtre du Chatelet в Париж.
Шестата поредна година на Renault като партньор на церемонията по връчване на статуетките „Сезар“ продължава дългогодишната връзка със света на киното. В действителност, връзките на марката с индустрията датират от далечната 1899, когато за пръв път модел на Renault се появява във филм. Колата е карана лично от Луи Рено, а филмът е дело на пионерите братя Люмиер.
Водещи на 38-та церемония по връчване на наградите „Сезар“ бяха френските звезди Жамел Дебуз и Антоан дьо Коне.

Renault Espace, приятел на звездите
През 2012, Renault Espace, върхов еталон в MPV повече от 25 години, бе обновен с новата дизайнерска идентичност на марката, която изразява неговата индивидуалност дори по-убедително и засилва динамичната му привлекателност. Неговият просторен, изключително приятелски настроен към пътниците интериор го прави идеален не само за превозване на кино звезди, облечени във вечерни рокли, но също и за тези, които ценят пространството. Произвеждан в сертифицирания по ISO 14001 завод на Renault в Сандовил, Франция, Renault Espace излъчва запазеното за марката качество, от своя дизайн и сглобка, до избора на материали и динамични характеристики.

Renault и киното: 100-годишна любовна история
Любовната афера на Renault с киното датира от над 100 години, покривайки над век актриси, актьори и звездни автомобили, да не говорим за многото запомнящи се истории, написани от някои от най-изтъкнатите сценаристи на седмото изкуство, които направиха френската марка звезда.
Годината е 1895, датата 13 февруари, когато братята Люмиер регистрират първия кинематограф, камера, която служи едновременно за прожекционен апарат и снимане. Откритието им бележи раждането на киното. Само пет години по-късно, Луи Рено се появява във филм, управлявайки Type A voiturette, което го прави един от капитаните на индустрията, който вижда в киното ново комуникационно средство за своите продукти.
През 20-и век, подобно на автомобилната индустрия, киното драстично еволюира, но Renault остава верен партньор на седмото изкуство чрез много активни участия в престижни международни фестивали и филми.
През цялата си история Renault се радва на тясно сътрудничество с кино- и телевизионните продуценти. Моделите на Renault и Dacia са се появявали в безброй филми, телевизионни сериали и телевизионни филми по целия свят, а Групата има гама от 40 автомобила, която е налична да посрещне нуждите на телевизионните компании, в това число автомобили с вътрешно горене и електрически модели.

Renault и седмото изкуство
- Лъскава Vivastella нарушава спокойствието и тишината в селото на пощальона Франсоа в шедьовъра на Жак Тати Jour de Fête (The Big Day, „Големият ден“) от 1949.
- В „Трафик“ (1971), режисиран също от Жак Тати, господин Хулот е натоварен със задачата да шофира Renault 4L към автомобилното изложение в Амстердам, който сам е превърнал в натъпкан с джаджи революционен кемпер.
- В ролята на Джеймс Бонд, Роджър Мур „демонстрира“ шофьорските си умения зад волана на Renault 11 в запомнящата се гонка в подножието на Айфеловата кула в A View to a Kill („Изглед към долината на смъртта“) (1985).
- В Wings of Desire (Криле на желанието) (1986), режисьорът Вим Вендерс е вдъхновен от поезията на 4 CV.
- Във фантастиката Les Fils de l'Homme (2006) на Алфонсо Куарон, за основа на фантастично превозно средство е използван Avantime, участващ в спиращи дъха поредица.
- През 2007 Джеки Чан и Крис Тъкър са замесени във високоскоростно преследване по улиците на Париж зад волана на Renault Espace в Rush Hour 3 („Час пик 3“).
- През 2011 Kangoo TPRM (Транспорт за хора с намалена подвижност) участва в боксофис хита Intouchables („Недосегаемите“) на Ерик Толедано и Оливие Накаше, който привлича почти 20 милиона зрители във Франция и 37,5 милиона в Европа.