fbpx За втория живот на гроздовите семки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За втория живот на гроздовите семки

Когато бях дете, съм запомнила баща ми често да шокира гости и приятели, твърдейки, че можеш да пиеш спокойно от водата в локва, стига да налееш малко вино в нея. След което обясняваше, че виното има свойството да дезинфекцира всичко, към което го добавиш. По-късно мой приятел историк пък развиваше теорията за смесването на виното с вода в елинистично време и противопоставянето на варварските навици на траките, които пиели виното чисто. „И защо им е на траките да смесват виното с вода, след като са си имали достатъчно чиста изворна вода, реки и така нататък?! Докато елините са смесвали не вино с вода, а вода с вино, за да си дезинфекцират водата!” Тогава отново си спомних за теориите на баща ми, на които, признавам си, често се надсмивахме.


Винотерапия

Много преди съвременните учени да анализират антиоксидантните полифеноли, резвератрола и флавоноидите и да ги докажат като научни формули, се е знаело за лечебните и козметичните свойства на гроздето и виното. В античността гърците смесвали червено вино с екстракти от треви и го втривали в кожата на лицето и тялото, за да придобият красив силует и свеж тен на лицето. Хипократ предписвал виното на своите пациенти за лечение на анемия и като общо тонизиращо средство за организма. Тайната на подмладяващото му действие е била известна и на древните римляни. За да имат гладка и красива кожа, те вземали вани, в които добавяли младо червено вино. Луи Пастьор пък твърди в свой труд, че виното е най-здравословната напитка.

Съвременната винотерапия с козметични средства, произведени на базата на остатъчни продукти от гроздова мъст, съществува от близо две десетилетия и, както повечето гениални измислици на човечеството, е плод на случайно подхвърлена идея.

Всичко започва с една есенна разходка на професор Веркотрен от Университета по фармация на Бордо във фамилното имение Chateau Smith Haut Lafitte по време на винената кампания. Годината е 1993. Когато видял купчините остатъци от пресованата гроздова мъст, професорът възкликнал „знаете ли, че изхвърляте съкровища”. Собствениците на имението Матилда и Бернар Томас веднага проявили интерес и се запознали по-подробно с чудодейното натрупване на антиоксиданти в полифенолите, съдържащи се в гроздовите семки, и способността им да предпазват кожата от свободните радикали, забавяйки стареенето.

Екстракцията на полифеноли е най-голяма в гроздовите семки – 60%, в ципата на гроздето е 30% и само 10% в гроздовата пулпа. Именно тези резултати на разпределяне на полифеноли в гроздето дават тласък и основание на концепцията, че остатъците от гроздовата мъст след ферментация са най-подходящи за използване и създаване на козметични продукти с високо съдържание на полифеноли. През 1994 двамата съпрузи регистрират патент за метод на екстракция и стабилизация на полифеноли, а през 1995 вече имат козметична линия с три продукта, изготвени на базата на натурални извлеци от гроздови семки. След четири години отварят първата вино-спа с името Les Sources de Caudalie в техния замък в Бордо.
Разбира се, преди да се превърне в козметичен продукт, гроздовата мъст се изсушава, а гроздовите семки се смилат до миниатюрни ексфолииращи частички. Добавя се минерална вода, обогатена с билкови екстракти, гроздови масла, извлеци от вино и винени дрожди. Ароматите на натуралните субстанции напомнят най-прекрасните есенции от палитрата на виното – нюанси от плодови нотки на боровинка, къпина, праскова, маракуя, цитруси, ликорис с изкусителни конфитюрени ухания.

Процедурите включват топло джакузи с гроздова каша и ароматни масла, последвано от масаж с хидратиращ и успокояващ ефект с масло от гроздови семки, морска сол, мед и ексфолииращи частици от гроздови семки от каберне совиньон. Спа терапията завършва със затоплена хавлиена кърпа, обгръщаща тялото, напоена в редуцирана смес от продължително варени счукани гроздови семки, вино и билки. Удоволствието е съпроводено от мека светлина, успокояваща музика, прекрасна гледка и, разбира се, чаша вино. Ефектът е хармонизиране на енергиите, балансиране на кръвообращението и обмяната на веществата, релаксирана, подмладена, мека и блестяща кожа.

За различните типове кожа се избира подходящ сорт грозде и различни композиции от субстанции. За сухата кожа е препоръчително сладко вино с богатство на захари и по-ниско съдържание на плодови киселини за по-високи нива на овлажняване. За раздразнена и предразположена към възпаления кожа най-подходящо е червеното вино с голяма концентрация на полифеноли и резвератрол, които да противодействат и снижават влиянието на свободните радикали. За кожа, предразположена към лющене, най-добрата формула е бяло сухо вино с висока концентрация на натурални фруктови киселини като ябълчна, винена, лимонена.
За кратко време винотерапията се превърна в модерен начин да се погрижиш за здравето и външността си, като се потопиш в света на винените удоволствия. Усъвършенстваното френско изобретение, което всъщност възражда стари рецепти за красота, вече се радва на голяма популярност в целия свят.

 

снимки copywrite Les Sources de Caudaline

Материалът е предоставен от DiVino magazine