fbpx Изкуството да се пие вино | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изкуството да се пие вино

От незапомнени времена виното е символ на изтънчен вкус и изискани маниери, на благородство, стил и висока класа. Ако вече сте част от бизнес елита или често присъствате на мероприятия, които неизбежно включват вино, трява да сте запознати с основните правила при употребата на тази елегантна напитка. Ето някои съвети за етиката при консумация на вино.

Умението да се пие вино е истинко изкуство

Ето защо умението да изберете подходящо вино, да го поръчвате, да боравите с чашите и приборите е необходимо, за да усетите благородството на тази напитка и да превърнете ксумацията й в цял ритуал.
Виното е напитка, която е позволена не само на служебни вечери, но и на обедни приеми. По-рядко се консумира на делови обяд, но на вечерните бизнес приеми присъства задължително и е необходимо да знаете основните правила на поведение, наречени винена етикеция.

Изборът
Науката за виното е сложна, винопроизводството изисква опит и търпение, сортовете са многобройни и консумацията изисква сериозни познания. Затова не се колебайте и се допитайте до специалист, особено когато пиете вино на делови срещи. Така може да сте сигурни, че няма да сгрешите при избора, а това, че спазвате етикета, може да ви издигне в очите на бизнес партньорите ви.

Изборът на вино зависи от храната, която консумирате. Основното правило е, че червеното месо изисква червено вино, рибата и птичето месо - бяло, а белите меса и вегетарианските ястия вървят с розе. Но неизменното правило е, че виното се подбира спрямо храната, а не обратното. Когато сте в изискан ресторант, първо поръчайте ястия от менюто, а след това изберете виното.
Ако сте домакини е редно да попитате гостите си какво вино предпочитат. Виното винаги се сервира първо на домакина, за да го опита. Едва когато го одобри, то се сервира на гостите.

Правилата
Колкото по-мазна е храната, толкова по-тръпчиво трябва да е виното. За ордьоври е подходящо сухо и леко сладко вино. Супата може да се консумира със сухо вино или с мадейра. Пастетът - с леко червено вино. Морските дарове са най-вкусни със сухо бяло вино или сухо пенливо вино. Белите меса се съчетават със сладко червено или с полусухо бяло вино. Червеното месо и дивечът вървят задължително със силни червени вина. Пикантната и ориенталска храна търпи сухо бяло вино или сладко розе. За пастите изберете сладко червено вино. За вегетарианските блюда меко червено вино или розе. Плато със сирена изисква задължително сладко червено вино. Десертите обикновено се консумират с бяло вино.

Сомелиерът
Всеки изискан ресторант има и сомелиер - експертът, който ще препоръча най-подходящото вино към всяко ястие, така че да подчертае вкусът му. Сложният свят на виното се нуждае от подготвен човек, на когото може да се доверите не само за избора на вино, но и за отварянето на бутилката и сервирането. Работата на сомелиера е да превърне консумацията на вино в истинска наслада и да ви очарова с ефектна церемония по наливането в чашите.

Ритуалът
След като поръчате вино, първо ще ви бъде показана бутилката, за да разгледате етикета. Обърнете внимание дали бутилката не е отворена, защото ако е така, трябва веднага да изискате нова. След отварянето на виното, сомелиерът може да подаде корковата тапа на домакина. Това се прави, за да се потвърди, че във виното няма частици корк. Ако поръчате още бутилки от същото вино, трябва да опитате глътка от всяка една бутилка, преди да бъде налято на гостите.

Правилото за чашите е, че трябва да се пълнят две трети от общия им обем, за да има място да се разгърне ароматът на напитката. В никакъв случай не пълнете чашата догоре. Чашите с изстудени вина винаги се държат за столчето, а чашите с червено вино трябва да се държат точно под основата на тумбестата част.