fbpx Дисбаланс в икономическата и парична политика | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дисбаланс в икономическата и парична политика

Дисбаланс в икономическата и парична политика

Последните прогнози на Saxo Bank, специалистът в онлайн търговията и инвестициите показват, че световната икономика и политика са извън синхрон повече от всякога до сега и сме изправени пред големи геополитически рискове, които могат да се задълбочат с понижаване цените на петрола под 60 щатски долара.

В момента инфлацията е на едно от най-ниските си нива през последните десетилетия, въпреки че в повечето от развитите икономики паричната политика е силно експанзивна, а в развиващите се пазари е рестриктивна. Американският Федерален резерв е единствената централна банка от развитите икономики, която се очаква да започне рестриктивен цикъл съвсем скоро, вероятно около средата на годината. Междувременно кредитните спредове се търгуват под обичайните нива, а доходността и волатилността са все още близо до исторически най-ниските нива.

Балансирането на световната икономика през 2015 г. ще изисква противодействие на забавянето в развиващите се пазари, справяне с дефлацията и изправяне срещу нарастващия процент на дълга в брутния вътрешен продукт (БВП).

Валутните пазари ще срещнат значителна волатилност през 2015 г. Най-вероятната тенденция е не толкова силен щатски долар, а слаб, въпреки че Saxo Bank очаква зелената банкнота да продължи да се засилва през първото тримесечие с възможни валутни войни, особено в Азия. Основните препоръки за FX търговия на Saxo Bank за първото тримесечие на 2015 г. са да държите дълга позиция при щатския долар/швейцарския франк, заради възможни отрицателни (наказателни) лихви на Швейцарската национална банка през март 2015 г., както и да продадете китайските юани за щатски долари и в последствие за японски йени, за да се подготвите за възможна девалвация на китайската валута, която би предизвикала износ на дефлация от Китай към останалия свят.

Saxo Bank очаква световната икономика да нарасне с до 3% през 2015 г., в сравнение с 2.2% през 2014 г., в следствие на по-ниските цени на енергия, по-леките мерки за бюджетна дисциплина в развитите икономики и по-високия ръст на търговията.


 

facebook коментари