fbpx Добри новини от пазара на компютърен хардуер у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Добри новини от пазара на компютърен хардуер у нас

Добри новини от пазара на компютърен хардуер у нас

След седем последователни тримесечия на спад - в Q2-2010 доставките на компютърен хардуер пазарът като че ли трепна и съвсем неочаквано достигна стойности, по-високи от Q2-2009. Това отчита независима агенция CBN-Pannoff, Stoytcheff and Co.  Една от основните причини е и изключително ниската база на второто тримесечие през миналата година, когато на практика пазара се срина с минус 42,0 %.

Макар и обема на достaвеният компютърен хардуер да е вторият най-слаб резултат за последните 14 тримесечия, фактът, че има ръст е добра новина за възможно, макар и по-слабо но все пак възстановяване на пазара.
Локомотивът на ръста остават преносимите машини, но истинска изненада е ръста при компонентния бизнес. В тона с добрите новини са и доставките на мобилни телефони, чийто ръст също е забележителен, на фона на общата картина.

Резултатите са показателни и поради друго обстоятелство – дори и значително поскъпналият спрямо лева долар не е повлиял негативно на потербителското търсене, което е интересно от гледна точка на конкуренцията, ценообразуването и маржа на печалба в сегмента.
Дали обаче тези добри резултати са от повишено търсене или са следствие от увеличаване на складовите наличности на дистрибуторите ще се разбере от резултатите в третото тримесечие.